Zaujatá pozorování Jiřího Weinbergera

Svobodná slovní hra, absurdní i nonsensový humor, ale i závažné postřehy, obvykle v kousavě sarkastickém hávu. Ze svých prozaických a poetických textů čte Jiří Weinberger. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Jiří Weinberger (1946) je v civilním životě matematikem a počítačovým analytikem. Přísně racionální profesi u něj, podobně jako třeba u Lewise Carrolla, bohatě vyvažuje jeho literární a jiná tvorba. Své texty nejen píše, ale také interpretuje v rámci osobitých autorských kabaretů a scénických koláží. Nemalou zásluhu má i jako kongeniální překladatel díla amerického básníka Ogdena Nashe. Je autorem řady básnických a povídkových sbírek.

V pořadu Stránky na dobrou noc zazní v autorově podání kombinace textů z knih Nerovnováha a jiné povídky, Antianalfabeticum, Za modrou oblohu vděčíme mrakům a Na konci chřipky je krásně.

Ze svých prozaických a poetických textů čte Jiří Weinberger.
Pro rozhlas vybral Tomáš Vlček.
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2019.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Jiří Weinberger: Za modrou oblohu vděčíme mrakům (Agentura KRIGL, 2018)
  • Jiří Weinberger: Nerovnováha a jiné povídky (Baronet, 2011)
  • Jiří Weinberger :Antianalfabeticum (Baronet, 2010)
  • Jiří Weinberger Na konci chřipky je krásně (Šimon Ryšavý, Brno, 2005)
autor: Tomáš Vlček
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.