Zappalovač na Vltavě!

21. prosinec 2010

Český rozhlas 3 – Vltava naplnil v den nedožitých sedmdesátin Franka Zappy skoro všechny vysílací časy hudebních pořadů jeho hudbou.

Součástí Dne s Frankem Zappou v úterý 21. prosince je i Čajovna Petra Dorůžky. Se Zappou se ale setkáte i v pořadech vážné hudby i v jazzových programech. Přehled všech zappovských pořadů naleznete zde.

Hudba Franka Zappy je plná harmonických a formových zvratů, tempových a dynamických odstínů, složitých střídaných rytmů a rychlých melodických skoků i dlouhých improvizací. Výchozím stylově-žánrovým hudebním druhem je Zappovi rock 60. let, avšak Zappova tvorba eklekticky přesahuje do ostatních oblastí, zejména do jazzu, jazz rocku a do soudobé vážné hudby. Kontext soudobé vážné hudby vychází zejména ze Zappova obdivu ke skladatelům jako Edgar Varèse, Igor Stravinský, Pierre Boulez, Charles Ives nebo Karlheinz Stockhausen.

Důležitou součástí Zappovy hudby jsou hudební citace a odkazy na nejrůznější styly a žánry nebo konkrétní skladby, využívané často k parodickým účelům. Podobně i v textové rovině můžeme nacházet řadu souvislostí a návazností, zejména na kulturní sociální a politické reálie, vázané na americkou společnost. Zappa se otevřeně vysmíval nejrůznějším společenským předsudkům a nešvarům. Řadě dobově podmíněných souvislostí je dnes velmi obtížné porozumět, nicméně Zappova hudba je živá, aktuální a strhující i bez přímého porozumění textu.

02205156.jpeg
autor: Aleš Opekar
Spustit audio