Zapomenutý klenot neortodoxní a stěží kategorizované verze belgického art deca. Nadace královny Alžběty stojí na hranici mezi klasickým a moderním

21. duben 2021

Návrhem této spektakulární budovy byl pověřen Henry Lacoste (1885–1968), architekt, archeolog a nadšený obdivovatel historie. Lacoste se narodil v Tournai, nejdříve byl formován řemeslem svého otce, který provozoval kovárnu. Později propadl kouzlu klasického umění a architektury, byl fascinován starověkými civilizacemi a antickou tradicí. 

Později se zapsal do ateliéru Ernesta Ackera na Královské akademii výtvarných umění v Bruselu a poté odešel do Paříže studovat na Národní školu výtvarných umění. Promoval v roce 1913 a hned poté odešel do Řecka, aby se podílel na archeologických vykopávkách a pracoval na rekonstrukci plánů chrámu v Delfách. Po první světové válce se nakonec usadil v Bruselu. Byl jmenován profesorem na Vyšším institutu dějin umění a archeologie v Bruselu a v roce 1926 se stal profesorem dějin architektury na Akademii výtvarných umění.

Nadace královny Alžběty v Bruselu, architekt Henry Lacoste

Jeho architekturu nelze snadno kategorizovat. Díky jeho hlubokému zájmu o archeologii a starověké kultury formovaly jeho práci eklektické zdroje. V době nástupu progresivního modernismu a standardizace se nebál postavit kostel inspirovaný pozdně belgickým gotickým stylem, nebo výstavní pavilon konžské expozice v Lutychu se silnými vlivy exotiky a původních afrických motivů. Jeho umělecký projev lze přirovnat k u nás velmi známému slovinskému architektovi Jožovi Plečnikovi. Oba využívali neortodoxní postmoderní strategie, ještě dávno předtím než se stala postmoderna oficiálním pojmem. 

Interiéry cihlové budovy Nadace královny Alžběty, kterou založila v roce 1926 Alžběta Gabriela Bavorská, manželka dědice belgického trůnu Alberta I., jsou radostnou oslavou materiálů, struktur, barev a ornamentů. Schodiště a vstupní hala jsou pokryty barevnými skleněnými panely, tzv. sklem marbrite, které se tehdy hojně v architektuře využívalo. Vynálezcem těchto skleněných obkladů a zároveň autorem těch v interiéru nadace byl sklářský specialista Arthur Brancart. 

Nadace královny Alžběty v Bruselu, architekt Henry Lacoste

Výrazný eklektický koktejl doplňují v hlavní vstupní hale působivá svítidla, která jsou součástí sloupů, připomínajících pro starobylou egyptskou architekturu typické papyrové sloupy. Uvnitř knihovny, která se nachází v prvním patře, je umístěna vyvýšená galerie s dekorací v podobě mosazných mušlí. Druhému zadnímu schodišti pro změnu dominuje velké kruhové vitrážové okno s abstraktní výzdobou.

Nadace královny Alžběty je neopakovatelné mistrovské dílo, ve kterém se propojují vlivy historie i tehdejších art decových inovací a moderního ornamentu. Bezesporu se jedná o jeden z nejoriginálnějších belgických interiérů té doby.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související