Zapomenutí hrdinové synkopy

4. září 2013

Stanice Český rozhlas Vltava spolupracuje s tvůrčím duem Ondřej Havelka a Pavel Klikar na pořadu Zapomenutí hrdinové synkopy.

Seriál věnovaný swingu a dřívějším tvářím jazzu vysíláme každou první středu v měsíci. Začínáme 4. září od 17:45 a natáčíme neobvykle mimo budovu Českého rozhlasu v bytě Pavla Klikara nad gramofonovými nahrávkami, zapomenutými příběhy a osudy.

Když se někdy okolo roku 1900 zrodil ve vykřičené new orleanské čtvrti Soryville archaický jazz, nikdo z kreolských hudebníků ani jejich mnohonárodnostního publika netušil, že stojí na úsvitu nové éry dějin hudby. V prachu přístavních ulic přes den pochodovaly marching bandy, které v noci notovaly pro potěchu návštěvníkům nevěstinců.

Nová hudba však byla silnější než prostředí, ze kterého vzešla. Zákonitě se brzy začala šířit proti proudu řeky Mississippi dál na sever Ameriky a strhávala s sebou zástupy zvědavých muzikantů i davy nadšených posluchačů.

Postupnými proměnami new orleánského jazzu dle vkusu nových působišť a rozšiřováním původně menších kapel vznikly na přelomu 20. a 30. let big bandy a s nimi nejslavnější éra jazzu zvaná swing music. Ve 30. letech se zmnohonásobily prodeje gramofonových desek, stoupla hráčská úroveň muzikantů a překotný vývoj swingu pokračoval někam k roku 1940.

Právě do zářivého centra těchto milníků zasazují Ondřej Havelka a Pavel Klikar skutečné osoby, hrdiny jazzu a jejich hudbu, která má co říci do dnešních dnů. Důkazem jsou třeba i sami protagonisté pořadu. Ondřej Havelka je úspěšný zpěvák, tanečník a vedoucí populární swingové kapely Melody Makers, trumpetista Pavel Klikar působí jako frontman legendárního Originálního pražského synkopického orchestru a platí za uznávaného znalce jazzu.

A co že vlastně znamená slovo synkopa? Na jedné straně je to akcent na lehkou dobu v taktu a na straně druhé slovní spojení „syncopated music“ nebo "syncopated orchestra" se ve 20. a 30. letech vztahovala právě k jazzu.

Umělecká spolupráce Ondřeje Havelky s Originálním pražským synkopickým orchestrem Pavla Klikara:

Spustit audio