Zánik, nebo další šance? Budoucnost jabloneckého kulturního centra Jablečné lázně je opět nejasná

1. duben 2020

Městské lázně v Jablonci nad Nisou byly od 90. let zavřeny. Od roku 2015 je oživuje kulturními akcemi spolek ArtproProstor. Letos v lednu byla jejich činnost ale zrušena.

Městské lázně v Jablonci nad Nisou přestaly sloužit svému účelu v devadesátých letech a od té doby chátraly. V roce 2015 přišel spolek mladých umělců ArtproProstor s nápadem oživit prostor živou kulturou. Členové spolku si budovu od města pronajali, na dně plaveckého bazénu vytvořili elevaci dle návrhu architekta Jakuba Chuchlíka a začali zde pořádat kulturní akce. Vzniklo tak kreativní centrum s názvem Jablečné lázně. V lednu 2020 byla ale budova lázní z bezpečnostních důvodů uzavřena. Tato situace otevírá otázky týkající se obecně oživování budov i toho, co vše je možné považovat za památku a jak se o tyto prostory starat.

Zjistila jsem s úžasem, jaký máme v Jablonci neuvěřitelný poklad.
Anna Strnadová

Zakladatelka spolku ArtproProstor Anna Strnadová vstoupila do secesní budovy bývalých městských lázní poprvé v roce 2015 a okamžitě ji učarovala. Spolek ArtproProstor založila s kamarádkami z Tanečního studia Magdalena. K původním třem zakládajícím členkám se ale v krátké době přidalo mnoho dalších a kolem Jablečných lázní se začala vyvářet podpůrná komunita.

Jablečné lázně – vánoční market s korálky

„Alespoň na chvíli se podařilo v lidech probudit pocit sounáležitosti a soudržnosti s městem a budovou lázní,“ dodává Anna.

Vyjednávání s městem je klíčové

Spolek ArtproProstor začal v Jablečných lázních realizovat divadelní představení, koncerty, autorské projekty i design markety s cílem přivést živé umění do svého rodného města a zahájit debatu o oživování chátrající budovy.

Čtěte také

V roce 2017 byla ale činnost Jablečných lázní poprvé pozastavena – budova lázní byla městem z bezpečnostních důvodů uzavřena. Členové spolku v čele s Annou Strnadovou se nevzdali a začali dále vyjednávat. V roce 2019 se jim podařilo získat svolení k další činnosti. Ve spolupráci s městem vytvořili pracovní skupiny a sestavili dlouhodobější vizi fungování Jablečných lázní, kterou představili v srpnu 2019 v rámci akce Nádech pro lázně.

Památka není jenom hrad a zámek

Projekt Monument/um podporuje památky formou beneficí. Ředitelka projektu, Soňa Paleta, se svým týmem odborníků do finálního výběru takto podpořených míst zvolila vedle fabriky Temný důl v Horním Maršově, Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Chrastavě, hradu Hauenštejn v Ostrově nad Ohří právě i jablonecké Jablečné lázně. V rámci audiovizuálního představení Lenky Dusilové a VJ Aeldryna ze studia Lunchmeat se vybralo pro obnovu prostoru několik desítek tisíc.

„Monument/um má za cíl ukázat, že památka není jenom hrad a zámek, ale může to být továrna nebo bývalé městské lázně. I za vaším domem může být budova, která stojí za povšimnutí a za to, aby se s ní mohlo něco dít a že to může udělat opravdu každý. Chce pomoci jednotlivcům, obcím, spolkům, všem, kteří mají plán a program toho, co se v té památce bude dít,“ sděluje Soňa Paleta.

Hledání řešení „tady a teď“

Před samotnou realizací projektu Monument/um proběhla v lázních zvuková zkouška, na základě které bylo rozhodnuto, že je realizace projektu možná. I přesto byla budova městských lázní o necelých pět měsíců později uzavřena s tím, že vstup do budovy je životu nebezpečný. Spolek ArtproProstor ale nepolevuje ve své činnosti. „Jsme tady a teď, chceme s tím něco dělat, nechceme čekat dalších několik let, ta budova už to nemusí zvládnout,“ uvádí Anna Strnadová.

Jablečné lázně

Celý rozhovor si můžete poslechnout v kompletním záznamu ArtCafé. O hudbu se postaral hudební dramaturg Pavel Klusák, který v hudebním bloku představil skladby kapely The Necks.

autor: Dominika Prokopová
Spustit audio

Související