Z Bochova volá paní hrochová! Když se u psaní pro děti nebavím já, nebude to bavit ani děti, říká Jiří Dědeček

3. leden 2021

Spisovatel, textař, písničkář, úředník a otec dvou dcer Jiří Dědeček nedávno vydal další knížku pro děti. A čeká, jestli si v budoucnu bude moci změnit jméno na Jiří Double Dědeček – jak řekl ve Vizitce, kam ho pozval Ondřej Cihlář.

Z Bochova, z Bochova/volá paní hrochová/že jí mládě leze z kádě/kdopak jí ho pochová – to je básnička, o které si její autor Jiří Dědeček myslel, že v rámci nové knížky pro děti pojmenované Pravil párek okurce sklidí úspěch. Omyl, mezi čtenáři, kteří padesát rýmovaček zhltli na posezení, prý nezarezonovala. „Nemyslel jsem si, že do knížky dávám nějaké středně kvalitní básničky, ale pak jsem viděl, že některé z nich prostě zapalují okamžitě a jiné ne,“ řekl Jiří Dědeček ve Vizitce v momentě, kdy s moderátorem Ondřejem Cihlářem probírali teorii záměrného zařazení průměrných kousků, aby ve sbírce či na albu zazářily ty opravdu povedené.

Jiří Dědeček

S básničkami pro děti začal písničkář a spisovatel Jiří Dědeček až po čtyřicítce, knížka Pravil párek okurce, inspirovaná pěti desítkami českých a moravských měst, je čtvrtou knížkou, kterou dal dohromady s animátorkou Anetou Žabkovou. A stále je přesvědčený, že psaní pro děti je pro něj zdrojem vlastní zábavy. „Když se u toho nebavím já, tak to nebude bavit ani děti. A v žádném případě to nesmí být nikterak poučné,“ míní. Není přitom podle něj pravda, že ironii a nadhled děti neznají: vybírají si akorát jinou významovou rovinu než dospělí.

Nebude bydlet v Québecku

V současné době Jiří Dědeček dělí síly mezi několik aktivit: na příští podzim chystá další dětskou knížku, nedávno odevzdal překlad nedokončeného románu Borise Viana a v lednu se vydá do studia nahrát nové album pojmenované Nebudu bydlet v Québecku. Název značí povzdech: v Kanadě ani na dalších pěkných místech planety se Dědečkovi prý už zkrátka nikdy zakotvit nepoštěstí.

Logo

Ve Vizitce mluvil také o někdejší spolupráci s písničkářem Janem Burianem, s nímž brázdil republiku v trabantu a následně ve škodovce, o tak trochu nešťastném výběru sklady Vraťte nám nepřítele pro porevoluční vystoupení na Letné i o svém politickém angažmá ve Straně zelených. Po relativně úspěšném volebním výsledku v parlamentních volbách na Vysočině dostal v polovině nultých let nabídku na post ministra kultury. Později z toho z politických důvodů sešlo. „Dnes vím, co bych na tom postu dělal, v kultuře pracuju i jako úředník, jsem předsedou rady Státního fondu kultury. Kdyby tento fond ministerstvo kultury nahradil, bylo by to lepší.“

Jiří Dědeček

Řeč přišla i na sportovní aktivity, Jiří Dědeček se v minulosti na vrcholové úrovni věnoval jízdě na skifu. „Rád bych to dělal rád, ale ono to stojí hroznýho času a peněz. Tak spíš plavu, běhám a přenáším kameny na zahradě.“

Spustit audio

Související