WOMEX 9. i 18. 11.

9. listopad 2013

K veletrhu world music, který proběhl v říjnu 2013 v britském Cardiffu, se vracíme víckrát: v sobotní Čajovně zní zejména nahrávky z Walesu a dalších britských lokalit a také z malého japonského ostrova u Okinawy - Myjakodžima. Do atmosféry vás vtáhne naše fotogalerie!

V pondělí 18. listopadu se bude veletrhu WOMEX věnovat Petr Dorůžka. Nemusíte tak litovat, že jste v této Čajovně slyšeli z veletrhu jen hudbu ostrovní. Dojde i na další důležité kontinenty a regiony.

Úvodní části Čajovny 9. 11. nicméně patří slíbenému ohlédnutí za Lou Reedem. K zamyšlení nad životem a tvorbou newyorského rockového písničkáře jsme vyzvali hudebního publicistu a hudebníka Michaela Kyselku. Pořad uzavírá zvuková pozvánka na festival Alternativa, o kterém přišla pohovořit Jana Černá z pořádajícího Unijazzu. Její alternativní vábení si můžete pustit přímo zde.

Komplexní program Alternativy najdete na http://www.alternativa-festival.cz. Všimnete si možná i vystoupení kapely Sousedi. Protože toto duo má navíc i nové album, patřil jim závěr pořadu. Karel Žďárský hraje na violoncello a kytaru, Martin Peřina na kytaru. Obsluhují též loopery a různé další pomůcky, které jejich ambientnímu, až minimalistickému rozpoložení dodávají větší rozlet a zvukovou šířku a hloubku. Tak dlouho se potkávali s futrály svých objemných nástrojů na chodbě svého bydliště, až je napadlo dát řeč a založit kapelu. Tak mě napadá - nemáte náhodou taky podobné sousedy?

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.