Výzkum slunečních erupcí

26. červen 2014

Čeští astronomové a sluneční fyzikové se podílejí na evropském projektu, jehož cílem je podrobný výzkum slunečních erupcí a detailní poznání procesů, ke kterým při nich dochází. Podrobnosti sdělil doktor František Fárník z Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově.

Výzkum slunečních erupcí v nižších vrstvách atmosféry Slunce - to je hlavní úkol tříletého projektu Evropské komise nazvaného F-CHROMA, na němž se podílejí i vědci z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky. Koordinují teoretické modelování a rozsáhlé matematické simulace procesů, ke kterým dochází během erupcí: tehdy se nabité částice v nejvyšší vrstvě sluneční atmosféry, tzv. koróně, urychlují a šíří se do meziplanetárního prostoru - a mohou doletět až k Zemi.

Šíří se však i opačným směrem, do nižších vrstev sluneční atmosféry, kde se střetávají s tamním plazmatem. Dochází přitom k dějům a interakcím, které se dají pozorovat pozemskými přístroji i družicemi. Vědci ze vzájemného působení plazmatu, záření a magnetického pole usuzují na vlastnosti celého erupčního procesu.

autor: Jana Olivová
Spustit audio