Výstava „3D DYS – Dar Dyslexie“ ve Veletržním paláci

6. září 2012

Ve Veletržním paláci v Praze 7-Holešovicích byla zahájena první poprázdninová výstava nazvaná trochu komplikovaně „3D DYS – Dar dyslexie“, kterou ve spolupráci se Sbírkou moderního a současného umění Národní galerie v Praze připravila na ochozu 5. patra Malé dvorany nezisková organizace „Umění a věda na podporu dyslektickým dětem“.

Na výstavě představuje své převážně sochařské práce devět umělců, z nichž se každý od dětství potýká s některou forem dyslexie – Štěpán Beránek, Ivan Komárek, Markéta Korečková, Alena Kupčíková, Luděk Míšek, Christi Mudrak, Kateřina Novotná, Jan Pospíšil a Kryštof Rybák.

Autorku projektu a současně i vystavující umělkyni Alenu Kupčíkovou, známou zejména svými provokativními erotickými „chlupaticemi“, ale i svým angažmá v oblasti pomoci dyslektickým dětem, si společně s její spolupracovnicí, galeristkou Martinou Veverkovou, pozval ve Veletržním paláci k mikrofonu Karel Oujezdský. Zajímalo ho, jaké je hlavní poslání této výstavy.

V neděli 9. září v 10 hodin dopoledne začíná ve Veletržním paláci v pořadí jež třetí ročník Dne dyslexie s mottem „Dar Dyslexie“. Jeho součástí bude v Malé dvoraně řada workshopů, komentovaná prohlídka výstavy, promítání Kina Dys a také diskuse na téma dyslexie. Po celý den bude pro návštěvníky akce vstup do expozic Národní galerie ve Veletržním paláci zdarma.

Vedle stálých expozic můžete na nedělním Dnu dyslexie ve Veletržním paláci navštívit i další nové výstavy. Od pátku 7. září zde bude k vidění projekt Dominika Langa, reprezentanta České republiky na loňském 54. Bienále v Benátkách, nazvaný „Šetření příčiny“. A od soboty 8. září také výstava brazilské umělkyně Amalie Giacominiové nazvaná „Zdánlivá neviditelnost“.

Spustit audio