Výběr z denního tisku, 4. ledna

4. leden 2012

Připravil Martin Luhan.

Titulní strany všech sledovaných deníků informují o úmrtí Josefa Škvoreckého, uvnitř pak noviny přinášejí vzpomínky a nekrology. Mladá fronta Dnes nabízí články srhnující jeho vliv jako nakladatele, spisovatele a filmového scenáristy. Připojuje také krátké vzpomínky osobností, například premiéra Petra Nečase nebo jazzového publicisty Lubomíra Dorůžky.

Hospodářské noviny informují o vydání korespondence právě mezi Škvoreckým a Dorůžkou z let 1968 až 1989. Největší kamarádi si psali o jazzu a literatuře, stojí v podtitulu článku.

Magdalena Čechlovská připravila pro Hospodářské noviny rozhovor se spisovatelem a režisérem Janem Novákem, který se prosadil v roce 1969 díky podpoře Josefa Škvoreckého. Říká, že nakladatelství 68 Publishers, které Škvorecký založil v Kanadě společně s manželkou, mělo dobrý vkus.

Pro Hospodářské noviny napsal vzpomínku na Josefa Škvoreckého také Jiří Stránský, uvádí, že si spisovatel zasloužil Nobelovku, ale nepřáli mu ani Bílého lva. V Mladé frontě Dnes pak poručík Vrchcoláb vzdává čest generálovi literatury. Tak uvedl svůj článek Pavel Kohout, na téže straně listu najdeme také osobní vzpomínku režiséra Jiřího Menzela.

Lidové noviny věnují nejjazzovějšímu spisovateli Josefu Škvoreckému také speciální dvojstranu se vzpomínkami blízkých osobností a literárních redaktorů. Zároveň připravily fotografickou kroniku života tohoto guru české emigrace. V Právu se pak dočteme, jak na Škvoreckého vzpomínají Eva Pilarová a Karel Srp.

V Literární středě Lidových novin otiskují Lidové noviny rozhovor s Tomášem Kafkou, ambasadorem v Dublinu, který se věnuje psaní. V těchto dnech mu vychází smíšená sbírka Můj vlas na řece Misůry. Je sestavená z publicistických textů, kafkovského eseje, divadelní hry, fotbalové reportáže a SMS básní. Mimo to, že krátce představuje svou "czenglish" poezii, svěřuje se autor také s tím, že mu v diplomacii bylo často užitečné, že se jmenuje Kafka, v zahraničí to prý otevírá dveře i srdce.

V Lidových novinách dále Jana Machalická píše o strhující kronice doby, knize Federico Fellini, život a filmy. Dozvídáme se, že pro vyznavače Felliniho jde o skutečnou bibli, i ostatní čtenáři však dostanou do ruky zasvěceného průvodce po režisérově životě, který se nebojí otevřít jeho mnohé problematické kapitoly.

Zuzana Drtilová připravila pro Mladou frontu Dnes ohlédnutí za divadelním rokem 2011. Byl ve znamení Divadla Komedie, úspěšný byl však i pro Divadlo v Dlouhé a dobře se uvedla ostravská scéna Petra Bezruče.

V souhrnu toho, co by si diváci neměli nechat ujít, pak najdeme tyto inscenace: Wanted Welzl v Dejvickém divadle, Rodinnou slavnost u Bezručů, Odpad, město, smrt v Komedii, Lásku a peníze v Divadle v Dlouhé a Mojžíše v Městském divadle v Brně.

autor: Martin Luhan
Spustit audio