Všude jsou náměty na příběhy, věří výtvarník a autor knih pro děti Petr Horáček. Poslechněte si jeho Osudy

20. listopad 2020

Jeho první náměty uspěly u známého nakladatelství Walker Books, se kterým od té doby spolupracuje nepřetržitě. Žije a tvoří v Anglii, ale jeho dětské knihy sbírají prestižní ceny a těší duše napříč kontinenty. Poslechněte si rozhlasové vzpomínání úspěšného autora a ilustrátora Petra Horáčka ve vltavských Osudech.

Připravila: Eva Ocisková
Zvukový mistr: Jan Brauner
Premiéra: 16. 11. 2020

Petr Horáček se narodil v Praze. U členů jeho rodiny se umělecké sklony nijak výrazně neprojevovaly, a přesto ho rodiče – i přes některé, dnes už úsměvné zážitky – po všech stránkách podporovali.

Vystudoval Střední odbornou školu výtvarnou – tzv. Hollarku – v Praze a také Akademii výtvarných umění. Odjakživa maloval rád v plenéru a do české krajiny se vždy na podzim vracívá, aby na samotě u přátel, v klidu, v přírodě, nechával k sobě přicházet náměty a obrazy, které pak rozvíjí a dotváří do nových knih pro děti doma v Anglii. Podzim u nás, jak říkává, je nejkrásnější. Ty krásné, čisté barvy, kterými září jeho knihy, se naučil poznávat právě při práci v plenéru.

Ilustrace Petra Horáčka z knihy Dlouhá Cesta (Pinwheels, 2018)

Osudové momenty přicházejí ve snech 

Se stejnou citlivostí a porozuměním vnímá Petr Horáček také všechny, s nimiž se přátelí, i ty, s nimiž se setká byť jedinkrát na besedách, které pořádají festivaly, knižní veletrhy, ale také školy na různých místech našeho kontinentu.

Jeho rozhlasové vyprávění provází úsměv a laskavost, kterou neztrácí ani v dramatických momentech svého života. Patří k nim i 17. listopad roku 1989 a následující dny.

Ilustrace Petra Horáčka z knihy Dlouhá Cesta (Pinwheels, 2018)

Zcela zvláštní, mohli bychom říci osudové momenty přicházejí k Petru Horáčkovi ve snech. Vysnil si svou sestru, svou ženu i své ateliéry. V tom současném vytváří krásné knihy pro děti. Dnes některé tituly vycházejí i v českém jazyce, nejnověji Nejkrásnější místo na světě a Nový domek pro myšku.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Související