Vltava nabídne v letním kině předpremiéru Kaurismäkiho novinky a další dvě výborné evropské komedie

12. červenec 2017

Komedie žije. Vltava promítne divákům v Letním kině Regina 13. – 15. července tři evropské komedie. Blok filmů zahájí ve čtvrtek 13. července předpremiéra novinky Akiho Kaurismäkiho Druhá strana naděje, oceněné cenou za režii na festivalu Berlinale.

Následovat bude hořká bulharská komedie Glory o muži, který našel na kolejích rozsypané miliony a dostal za to od ministra nefunkční hodinky.  A program uzavře srbský Deník strojvůdce s načernalým balkánským humorem, který nezapře českou inspiraci. Projekce začínají vždy ve 21:30 a budou opatřeny krátkým lektorským úvodem.

Program večera ČRo Vltava:

13. 7. Aki Kaurismäki: Druhá strana naděje (vstupné 100 Kč)
14. 7. Kristina Grozeva, Petar Valčanov: Glory (vstupné 60 Kč)
15. 7. Miloš Radović: Deník strojvůdce (vstupné 60 Kč)

Kde:

Letní kino ČRo Regina
Hybešova 14/10
Praha 8 - Karlín

13. 7. Druhá strana naděje (režie: Aki Kaurismäki)

Stárnoucí legenda finského kina Aki Kaurismäki (Juha, Mraky odtáhly, Děvče ze sirkárny, Hamlet podniká, Zločin a trest ad.) přivádí do světa svých ztracenců v barech, přístavech a starých autech syrského uprchlíka. Film Druhá strana naděje je každopádně velice vtipný, otevřeně politický a má nezaměnitelný Karismäkiho rukopis v nových souvislostech.

14. 7. Glory (režie: Kristina Grozeva, Petar Valčanov)

Koktavý drážní dělník najde obrovskou sumu peněz. Nález poctivě nahlásí. Dostane od ministra hodinky. Ty ale přestanou jít přesně hned druhý den... Situace se zauzluje, sranda končí, jsme přece ve východní Evropě. Režisérské duo Petar Valčanov a Kristina Grozeva debutovalo filmem Lekce. Jejich smysl pro humor a sarkasmus, pro moralitu a pro politickou rovinu věci by v Česku neměl být nikomu cizí. Seřiďte si hodinky na bulharský čas.

15. 7. Deník strojvůdce (režie: Miloš Radović) 

Každý strojvedoucí nasbírá pod koly svého vlaku ke dvacítce mrtvol. Šedesátník Ilja (hraje ho srbská herecká star Lazar Ristovski) to dotáhl na dvacet osm. Iljův syn na dráze začíná a nevyhnutelnost toho, že se stane vrahem, mu způsobuje úzkost - nejtěžší je čekání na první mrtvolu. Komedie o tragédiích získala Diváckou cenu na MFF v Moskvě a byla za Srbsko nominována na letošní Oscary. Režisér vděčné komedie Radović přiznává inspiraci českými filmy a českým smyslem pro humor.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio