ÚTERÝ 21. 11.

21. listopad 2006

Divadlo Ta Fantastika připravilo svou první činoherní inscenaci a pojalo ji jako bulvární grotesku. Hra francouzského dramatika Roberta Thomase Osm žen tak trochu připomíná příběhy Agathy Christie píše Kateřina Kolářová v Mladé frontě Dnes. Opuštěný zamčený dům na venkově ve kterém leží nebožtík. Vrah se skrývá uvnitř. Razantní úprava Karla Steigerwalda diváky varuje, že ale nejde o detektivku, ale o dada-operu. Režisérka Viktorie Čermáková upřednostnila výrazné herecké typy žen tak, že celá scéna je bílá a bílé jsou i kostýmy. V Osmi ženách uvidíme například Marii Málkovou, Janu Krausovou, Lindu Rybovou, Ninu Divíškovou a další.

Žena a její kariéra versus žena a její rodina, ale především možnost spojení obojího. To je hlavní téma výstavy fotografií Šance pro rodinu, která se představuje v atriu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v Praze. Hlavní autorkou několika desítek snímků je Sára Saudková, kterou organizátoři oslovili jako živý důkaz, že je možné skloubit práci s výchovou dětí a přitom stále zůstat ženou. Více Mladá fronta.

Deník nám dále představuje knihu Renáty Fučíkové Tomáš Garrigue Masaryk. Je to zřejmě první česká ilustrovaná biografie T. G. Masaryka určená dětem. Knížka je nejen pro děti, ale také i pro jejich rodiče. Masaryk byl ve své době adorován, posléze v jiném režimu zakazován, a teď všechny zajímají jen pikantnosti, jako je například jeho vztah k ženám soudí sama autorka.

Necelé tři miliony korun poskytlo ministerstvo kultury, a podpořilo tak vznik tří animovaných filmů, které by jinak neměly naději na existenci oznamují Lidové noviny. Domečku vař! Plastic people a Paní G. se právě dokončují. Projekt, který má podpořit novou animovanou tvorbu, vyhlásila ve formě soutěže společnost Corona, která pořádá mezinárodní festival animovaného filmu AniFest.

Ondřej Horák si na stránkách Lidových novin povídal se španělským prozaikem Enriquem Vila-Matasem, který přijel do Prahy uvést svou knihu Bartleby a spol, která se českým čtenářům představuje poprvé.

Lidové noviny nám dále představují netradiční benefici nazvanou Tři životy pro Vlastu Chramostovou, kterou uvedla její mateřská scéna - Národní divadlo. K hereččiným osmdesátým narozeninám, které oslavila 17. listopadu, pořad připravili její kolegové. Dramaturg Jan Hančil a režisér Ivan Rajmont.

Hospodářské noviny nás stejně jako naše Mozaika upozorňují na dnešní dokument nazvaný Krejča za branou. Jeden z nejlepších divadelních režisérů nejstarší generace a také herec Otomar Krejča oslaví v těchto dnech pětaosmdesátiny. Česká televize proto dnes v 18 hodin uvede hodinový pořad z dílny režiséra Radima Procházky, který sestavil portrét tvrdohlavého tvůrce, kterého se ptá také na osobní postoje k někdejším politickým poměrům a konfrontuje jeho názory s tvorbou současných divadelníků.

Deník nás dále zve na přehlídku vítězných fotoreportérů Czech Press Photo 2006. Letošní přehlídka novinářských fotografií opět po roce rekapituluje většinu českých událostí minulého roku a alespoň některé ze zahraničních. Výstava začala minulý týden na Staroměstské radnici v Praze a jako obvykle vystavuje víc prací, než bylo oceněno.

Pod názvem Slezsko - perla v České koruně byla minulý týden ve Valdštejnské jízdárně v Praze otevřena velkolepá výstava věnovaná nejvzácnějším památkám gotického, renesančního a barokního umění, které převážně sochaři a malíři z Prahy vytvořili na území Slezska, které bylo po staletí součástí Českého království. Více deník Právo, který nás také zve do řecké Soluně, kde začal 47. mezinárodní filmový festival, na který se tradičně sjíždějí některá velká jména evropského filmu. Přehlídka představuje tvorbu celého Balkánu. Z našich se do univerzitního města v centru Macedonie vypraví Jan Švankmajer, který by v rámci retrospektivy měl uvést většinu svých filmů.

autor: Jana Patáková
Spustit audio