Úsvit swingu. Benny Godman se stal takřka přes noc jeho králem

19. únor 2020

Amerického klarinetistu Bennyho Goodmana v době vznikání swingu publikum skoro neznalo. Kým byl předtím, než ho mladí lidé po celých Spojených státech začali uctívat, a jak k tomu došlo?

Jako dítě získal skvělé vzdělání klasického hudebníka a v Chicagu, kam ve 20. letech přijížděli muzikanti z New Orleans, zažil boom jazzu. Ve 12 letech si poprvé vydělal v kapele napodobující New Orleans Rhythm Kings. Ve 14 letech už hrál na plný úvazek, pobíral plat jako dospělý a dokonce víc než jeho otec. V 16 letech, to se psal rok 1925, získal angažmá coby dětská hvězda v jednom z nejlepších amerických orchestrů, v kapele Bena Pollacka.

Kdyby se mě kdokoliv zeptal na největší věc, která se mi kdy stala, odpovím, že to bylo účinkování v této show.
Benny Goodman

Na začátku 30. let měl jako uznávaný hráč mezi freelancery jednu z nejsilnějších pozic, ale i tak musel často přijímat angažmá, která byla pod jeho úroveň. Ani fakt, že nahrával s orchestrem nazvaným podle jeho jména, v této době zatím mnoho neznamenal. Běžnou praxí tehdejších nahrávacích společností bylo dostat jednu nahrávku na různé trhy, a aby se zde prodávala líp, stačilo jen uzpůsobit název kapely pro různé kupující. Takže Goodmanova kapela měla na deskách názvy The Roxy Club Orchestra, Art Khan And His Orchestra, The Clevelanders nebo The Southern Syncopators.

První skutečně stálou formaci mohl Goodman založit až v polovině roku 1934 díky angažmá na pódiu nově otevřeného klubu The Billy Rose Music Hall. Po pár měsících ale musel odejít. Zachránila ho ovšem nabídka sestavit swing band pro rozhlasovou show Let’s Dance, vysílanou po celé Americe.

JAZZOVÉ POŘADY NA ČRO VLTAVA
09:30 JAZZOFON (Všední dny)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Všední dny)
21:00 JAZZ & WORLD LIVE(Čtvrtky)

Vltava na Facebooku

Spustit audio

Související