Tomáš Pospíšil: Důvěřovat dětem se vyplatí. Jejich nadšení je nakažlivé a motivační

9. prosinec 2019

Jeden z nejlepších českých dětských sborů má sídlo v Jablonci nad Nisou. Jmenuje se Iuventus, gaude!, loni si z oborové olympiády v Jihoafrické republice přivezl zlatou medaili a nyní se chystá na obdobnou soutěž do Holandska. O radosti, motivaci i touze dětí objevovat kvalitní hudbu mluvil ve Vizitce jeho sbormistr Tomáš Pospíšil. Rozhovor moderoval David Hamr.

V krizovém teenagerovském věku ho maminka nutila poslouchat koncerty Pražského jara a tatínek ho s vařečkou v ruce trval na tom, aby usedl k pianu a nepřestal s cvičením. Dnes už sbormistr a vystudovaný skladatel a klavírista Tomáš Pospíšil ví, že nebýt důsledných rodičů, nedělo by se nic z toho, co mu dnes činí ohromnou radost.

V profesní rovině je to na prvním místě jablonecký sbor Iuventus, gaude!, v jehož čele  od roku 2005 stojí. Seskupení, která má sloveso „radovat se“ v samotném názvu, přitom v Pospíšilových plánech vůbec nefigurovalo. Dětský sbor totiž dostal „befelem“ od ředitele jablonecké ZUŠky, kam po pražské AMU nastoupil jako učitel klavíru.

„Původně jsem si myslel, že je to celé vtip. Pak jsem ale slyšel koncert libereckého dětského sboru Severáček a nemohl jsem z toho usnout. Děti nechtěly zpívat nic jiného než soudobou hudbu, těžké Ebenovy skladby pro ně byly vrcholem štěstí. A tak jsem začal pracovat po vzoru Severáčku a zjistil jsem, že je to skvělé,“ řekl Tomáš Pospíšil ve Vizitce.

Muzikálové melodie nejsou potřeba

Původně chtěl členy sboru Iuventus, gaude! motivovat úpravami muzikálových melodií, brzy se ale ukázalo, že děti se raději noří do zkoušení kantáty Ceremony of Carols od Benjamina Brittena. Odtud už byl jen kousek k duchovní hudbě, již má Pospíšil jakožto varhaník a regenschori zarytou hluboko pod kůži - skladba Gaudete ex Exultate od Zdeňka Lukáše se nakonec stala i hymnou sboru.

„Je to náš pokřik a souvisí to i s radostí ze zpěvu. Gaudete ex Exultate je náročná skladba pro nás i pro posluchače, ale dětí moc baví, protože v ní mají pořád co objevovat. Celé mě to dost překvapilo, ale ukázalo se, že pro kvalitní hudbu není třeba děti nijak získávat. Mají o ni zájem samy,“ konstatuje.

Zmíněná skladba uspěla i v mezinárodní konkurenci v roce 2008 na olympiádě sborového zpěvu ve Štýrském Hradci. Krátce poté dostal sbor nabídku zpívat při návštěvě papeže Benedikta XVI. v chrámu Panny Marie Vítězné u Pražského Jezulátko. A protože byl prý papež známý tím, že nechtěl, aby hudba jakkoliv zasahovala do liturgie, složil Pospíšil pro tuto příležitost do posledního kroku propočítanou skladbu Cestu k jezulátku. „Hudba utichla přesně v momentě,  kdy papež poklekl,“ usmívá se sbormistr.

Celou Vizitkou se proplétalo téma radosti a důvěry dětem, což je věc, bez které by sbor podle slov jeho vedoucího vůbec nemohl fungovat.

„Vyplatí se dětem důvěřovat a brát je jako partnery,“ konstatuje. „Naposledy jsem si to uvědomil před měsícem, kdy děti chtěly na Slovensku na koncertě zpívat novou skladbu Chilli con Carne. Neměli jsme ji ještě úplně nacvičenou a vůbec jsem netušil, jestli to zvládneme. Když jsem ale viděl, jak moc to chtějí, vsadil jsem na to a bylo to správné rozhodnutí. Důvěra v děti se mi prozatím vždycky bohatě vrátila.“

Jaké to bylo na pěveckém turné po Jihoafrické republice a proč se tam daří sborovému zpěvu? Jak se vůbec přihodilo, že Tomáš Pospíšil stanu v čele dětského sboru, a čeho si děti na Iuventus, gaude! nejvíce cení ? Poslechněte si celou Vizitku.


Spustit audio