Tomáš Martinec: Saxofonista

13. únor 2014

Povídku Saxofonista napsal básník, prozaik a publicista Tomáš Martinec. Vyšla tiskem v jeho knižní prozaické prvotině, povídkovém souboru Hranice, který vydalo Nakladatelství Bor roku 2012.

Tomáš Martinec studoval filosofii a žurnalistiku na Masarykově universitě v Brně. Pracoval jako redaktor v Lidových novinách a v reklamní agentuře. Nyní žije s rodinou v Praze.

Jeho verše zazněly v klubových večerech Zeleného peří Českého rozhlasu. Roku 2005 vydal básnickou sbírku Grál, která byla nominována na Cenu Jiří Ortena.

Povídky a verše publikoval v časopisech Host, Divoké víno, Psí víno, Revolver Revue, Dobrá adresa a v literárním pořadu Třistatřicettři České televize.

Autorsky spolupracoval na vzniku dokumentárního filmu o záhadné stolové hoře Hejšovině pod názvem Výklad hory na křížovou královnu (2009) a na nízkorozpočtových experimentálních filmech Den (2009) a The Last Supper (2011).

Povídka Saxofonista byla napsána roku 2002. Působivě líčí atmosféru kdysi malebného, dnes smutně chátrajícího a sociálními problémy se zmítajícího Broumova.

Vypráví o nečekaném setkání dvou bývalých spolužáků z konzervatoře: jeden je kapelníkem jazzového klubu v Hamburku, druhý se drží nad vodou příležitostnými výdělky na pohřbech. Vlastní ovšem jedinečný hudební nástroj – altový saxofon po Sergeji Prokofjevovi. Příběh má překvapivou, jazzově laděnou pointu.


Účinkuje: Jiří Kalužný

Autor: Tomáš MartinecPřipravila: Jana PithartováRežie: Pavel Krejčí

autor: Jana Pithartová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.