Timrava: Koho si vzít? (Z deníku děvčete)

12. leden 2018

Povídka slovenské spisovatelky on-line k poslechu do 18. ledna 2018.

Boženu Slančíkovou zná asi většina Slováků a Čechů i pod pseudonymem Timrava. Narodila se v roce 1867 do rodiny evangelického faráře a měla deset sourozenců. Vedla poněkud svérázný život. I proto, že se nikdy nevdala, měla ve své době výrazné existenční potíže. Od své rozvětvené rodiny se toužila vzdálit, ale dlouho si nedokázala najít práci. Dělala společnici jedné vdově, pak kurátorku ve Slovenském národním muzeu – všechno ale jen krátce. Pokusila se ještě stát pošťačkou, ale ani to jí nevyšlo. Nakonec se z ní stala učitelka v mateřské školce.

Po celou dobu ale také psala. Začínala vydáváním rukopisného časopisu Ratolesť, později psala také verše, romány, občas divadelní hry a povídky. Nebála se v nich kritiky lidských slabostí i společenského dění a často nahlížela i na specifika vesnického života. I když se mnohdy uchylovala k tématu lásky, nikdy na něj nenahlížela sentimentálně, spíše s nadhledem poukazovala na jistou vypočítavost.

To ukazuje i povídka Koho si vzít? neboli Za koho ísť?, kterou Timrava napsala už v roce 1893. Příběh neprovdaného děvčete, jež přijelo navštívit strýce a najít si muže, se stal slovenskou klasikou.

Účinkuje: Dana Černá

Překlad: Jan Linhart
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2002.

autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio