Tanečně-akrobatické představení Vzduchem je o vášni, díky které překonávají své hranice i akrobaté

23. srpen 2018

V pořadí pátý projekt představí dnes večer v premiéře na festivalu Letní Letná čeští akrobaté, kteří si říkají Losers Cirque Company.

Námětem představení nazvaného „Vzduchem“ je kniha amerického spisovatele Richarda Bacha „Jonathan Livingston Racek“. Tanečně-akrobatické představení pracuje s motivem příběhu o rackovi, který překonal své hranice, naučil se létat, a tím inspiroval další racky v hejnu.

Rusáci? Jak se vyrovnat s historickým komplexem zjišťují v Divadle Archa

Rusáci

Jak se mladí Rusové žijící v Čechách vyrovnávají s naším historickým komplexem? To zjišťují tvůrci inscenace Rusáci? v pražském Divadle Archa. Přestavení vznikalo formou dialogu mezi tvůrčím týmem s ruskými umělci žijícími v Praze.

Našla radost a vášeň pro let. A právě vášeň dovoluje hlavní postavě představení Vzduchem jít do všeho po hlavě a posouvat hranice. Skáče a padá, znovu a znovu. Petr Horníček vysvětluje, jak se zrodil nápad využít námět knihy Richarda Bacha. „S námětem přišel Matyáš Ramba, který je jedním z prvních Loserů. Už minulý projekt za mnou přišel s tím, že by se na projektech rád podílel kreativně. A protože je bývalý tanečník, chtěl dělat choreografii. Udělal ji pro Kolaps a po Kolapsu přišel s tím, že by rád přišel s novým tématem. A my jsme to vítali,“ říká zakladatel Losers Cirque Company Petr Horníček, který pro představní Vzduchem vytvořil scénu.

V představení účinkují Kristýna Stránská, Vítězslav Ramba, Tomáš Pražák, Vojtěch Glaser, Michal Heriban a hudebník Vladimír Mikláš. K režijní supervizi přizvali tvůrci duo SKUTR - Martina Kukučku a Lukáše Trpišovského, kteří s akrobaty spolupracovali už v roce 2015 na projektu  Wall(s) & Handbags.

Co jiný považuje za nebezpečné, oni vyhledávají. 15. ročník festivalu Letní Letná bude poetický i extrémní

Bestias

Festival Letní Letná se stal za posledních 15 let součástí evropské kulturní mapy. Od roku 2004 je na něm možné zhlédnut současné trendy v oboru nového cirkusu. Letos bude jeho zahraniční linie převážné francouzská. Na festivalu uvedou svá představení například soubory Baro d'evel nebo Cirque Inextremiste.

Jak funguje propojení tvůrčího a režijního dua, které klade důraz na obraznost a narativ, s tanečně-akrobatickou skupinou? „Tohle je pohybové představení a Matyáš je začínající choreograf. V mnoha věcech si ještě není jistý, proto je třeba, aby tam byl někdo zkušený. A právě duo SKUTR má obrovskou zkušenost s multižánrem. Ukazují mu cestu tak, aby divák pochopil příběh,“ říká Petr Horníček.

Na spolupráci na předchozím projektu - představení Kolaps - navázal soubor i oslovením hudebníka a skladatele Vladimíra Mikláše. Ten bude představení živě doprovázet na cimbál.

Představení Losers Cirque Company nazvané „Vzduchem" má dnes večer premiéru na Letní Letné. Představení je na programu i zítra a pak od středy 29. srpna každý den až do konce festivalu 2. září.

Spustit audio