Tajemné hory a kopce východních Čech

7. srpen 2020

Za dalekými výhledy i geologickou minulostí, do skalních labyrintů i na svahy sopek, za drahými kameny, kultovními místy i pověstmi – tam všude se v roce 2015 vydali Eliška Pilařová a Pavel Krejčí. Tajemné hory a kopce východních Čech představí geolog Vlastimil Pilous. 

Čeká vás „král Českého ráje“ Kozákov, stolová hora Ostaš, vrchol Jestřebích hor Žaltman, Trosky s keltskou i středověkou minulostí a vulkán Kumburk.

Z Kozákova na Kumburk

Vrch Kozákov by díky své geologickou stavbě, možná nejsložitější ze všech českých hor, mohl sloužit jako učebnice. Na jednom místě tu najdeme bezpočet zajímavostí: zdejší polodrahokamy už za Karla IV. zdobily pověstné florentské mozaiky, ve svazích se dolovalo uhlí a z temene hory lze obhlédnout téměř čtvrtinu Čech. Ostaš, tabulová hora „rovná jako stůl“, vévodí celému Policku. Nalezneme tu obrovské pískovcové bloky, skalní město plné bizarních tvarů, útvary spojené s pověstmi i vyhlídky na mimořádně rozmanitou krajinu Broumovska.

Tabulová hora Ostaš

Žaltman je hora mnoha přívlastků: hory Jestřebí, uhelné, araukaritové i „Brendy“, známé z pohádek Karla Čapka, rodáka z blízkých Malých Svatoňovic. V zapomnění neupadly ani historky o zdejším loupežníku Salzmannovi, jehož jméno zůstalo v názvu Žaltman. Mohutný hřeben je krajem zkamenělých karbonských plavuní a přesliček i tajemných slojí, ale také rozvodím řek Metuje a Úpy.

Trosky. Dva sopečné vrchy s věncem pískovcových skal jsou symbolem Českého ráje. Zároveň je to kultovní mezník letního slunovratu, na jejich úpatí se nachází jeskyně s keltským pokladem a na obou vrcholech středověký hrad s vřeteny sopečných pum v základech.

Zřícenina hradu Kumburk s Panenskou věží

A konečně Kumburk  – mohutný „vulkán“, jehož čedičové sloupce posloužily stavitelům gotického hradu. Tato dominanta Jičínska a Novopacka patří k nejkrásnějším rozhledovým místům celých Čech. Ze zříceniny Kumburku se rozhlédl i Karel Hynek Mácha a o příběhu nešťastné lásky Elišky Kateřiny Smiřické dodnes zpívá jedna z nejznámějších lidových písní. V hradním sklepení nás čeká poslední

Spustit audio