Symfonický orchestr Frýdek-Místek

20. březen 2009

"Někdy to jsou skutečně fantastické zážitky. Několikrát jsme hráli Dvořákovu Novosvětskou. Přiznám se, že jsem tehdy pilně cvičil, takže jsem ji ovládal, a to je hodně povznášející muzika. Nebo Dvořákovo Stabat mater. Když je člověk v orchestru, muzika je kolem vás, tak vás to strhne! A to je nejkrásnější!" říká dlouholetý člen Symfonického orchestru Frýdek-Místek pan Květoslav Vojtovič, profesí projektant.

Jeden z mála dnes existujících amatérských symfonických orchestrů v České republice vznikl na jaře 1962, tehdy jako hudební těleso Válcoven plechu Frýdek-Místek. Na začátku stálo nadšení frýdeckomísteckého hudebníka Jana Vaška, později dlouholeté umělecké vedení Jaromíra Václavíka a dnes Jaromíra Javůrka, stávajícího šéfdirigenta orchestru.

Orchestr spolupracuje s pěveckými sbory z frýdeckomísteckého okolí, s mladými začínajícími umělci (často odchovanci orchestru) i s osobnostmi české klasické scény, jakými jsou klavírista Igor Ardašev, houslista Pavel Šporcl, cellista Jiří Bárta nebo sopranistka Gabriela Beňačková. Pro orchestr komponují například skladatelé Evžen Zámečník a Milan Báchorek. Za 47 let svojí činnosti hráli členové orchestru na více než 300 koncertech, televizních a rozhlasových vystoupení a zájezdů (Řecko, Německo, Slovensko). Uměleckou a organizační činnost orchestru, který má dnes téměř 60 členů, zajišťuje Společnost pro symfonickou a komorní hudbu ve Frýdku-Místku. Ta vznikla v roce 1990, když frýdeckomístecké Válcovny plechu odmítly orchestr dále podporovat.

AUDIO - hudební ukázky:

ROZHOVORY:

Stránky Symfonického orchestru Frýdek-Místek

autor: Petr Kadlec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.