Svítící myši pro výzkum kožních chorob

18. únor 2013

Geneticky upravené laboratorní myši, které vyvinuli čeští vědci, mohou významně pomoci při vývoji nových léků a nových postupů při léčbě kožních onemocnění.

Výrazného vědeckého úspěchu dosáhli badatelé z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. Vyvinuli laboratorní myši, kterým po nasvícení červeně svítí pokožka. Je to díky speciálnímu fluorescenčnímu proteinu, který se na jejich pokožce vytváří. Tyto transgenní neboli geneticky upravené myší modely mohou významně pomoci při vývoji nových léků a nových postupů při léčbě kožních onemocnění. Byly totiž vyvinuty tak, aby při poranění nebo podráždění kůže tvorba dotyčného proteinu několikanásobně vzrostla. Přímo na živých myších je pak možné studovat detailně procesy, ke kterým dochází během hojení ran.

Měřením intenzity fluorescenčního signálu je tak možné sledovat i ty procesy, které se odehrávají pod povrchem pokožky, a nejsou tedy viditelné pouhým okem. O podrobnější vysvětlení požádala Jana Olivová vedoucího příslušného vědeckého týmu docenta Radislava Sedláčka.

autor: Jana Olivová
Spustit audio