STŘEDA 18. 10.

18. říjen 2006

V pražském Domě u Kamenného zvonu je instalovaná výstava prací malíře Rudolfa Kremličky. Blanka Frajerová v Lidových novinách tvrdí, že Kremlička byl nepřehlédnutelnou osobností, znalcem ženského těla, krajinářem i portrétistou. Vladimíra Šumberová na kulturní straně Mladé fronty Dnes například poznamenává, že na Kremličku měla neopomenutelný vliv francouzská malba druhé poloviny 19. století, se kterou se seznámil při cestách do Paříže. Dále podotýká, že Kremličkovu velkou popularitu dokládá i zájem kupců na aukcích. O výstavě Kremličkových obrazů se zmiňuje také Právo. Článek Petera Kováče najdete na jedné ze stran s domácím zpravodajstvím.

V Praze dnes začíná mezinárodní festival hudebních filmů nazvaný Music On Film Film On Music. Letošní třetí ročník se koná do neděle 22. října. Podle Hospodářských novin tato přehlídka nabídne přes 120 audiovizuálních děl v celkem pěti programových sekcích. Hospodářské noviny také nabízejí rozhovor svého spolupracovníka Petra Dorůžky s britským dokumentaristou Simonem Broughtonem, který do Prahy přiveze několik svých filmů. Broughton například tvrdí, že hledá pojítko mezi hudbou a politikou. Další podrobnosti o této kulturní události čteme rovněž v Lidových novinách.

Iva Bittová zazpívá v netradičním Mozartovi, takový je titulek nad článkem redaktorky Mladé fronty Dnes Věry Drápelové. Ta oznamuje, že experimentální pojetí Mozartovy opery Don Giovanni představí tuto neděli v pražském Stavovském divadle právě probíhající festival Struny podzimu. Iva Bittová zazpívá úlohu Donny Elvíry a kromě ní se na jevišti objeví několik operních sólistů z USA. Mladá fronta Dnes dále uvádí, že opera je upravená pro smyčcové kvinteto a část hudby bude živě hrát soubor Agon orchestra s dirigentem Petrem Kofroněm. Inscenace však pracuje i s digitálně upraveným zvukem. "Podle novozélandského elektronika Matthewa Suttora, který je autorem aranžmá a digitálních partů, prý Mozartova partitura přesto zůstane zachována", píše Mladá fronta Dnes. Další informace najdeme také na kulturní straně Hospodářských novin v článku nadepsaném titulkem Mozart bude znít moderně.

Marta Švagrová v Lidových novinách hodnotí českou verzi muzikálové prvotiny autorů Tima Rice a Andrewa Lloyda Webera nazvané Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť. Premiéry se odehrály 14. a 15. října v Městském divadle Brno pod režijním vedením Stanislava Moši. Recenzentka dává tři z pěti možných hodnoticích hvězdiček. V článku například podotýká, že v inscenaci se místo nadhledu prosazuje doslovnost a polopatismus a teprve během druhé půle se váhy vychýlí více k parodii.

František Cinger na kulturní straně Práva oznamuje, že román Nesnesitelná lehkost bytí, který Milan Kundera dopsal v exilu a vyšel francouzsky na jaře roku 1984, vydá koncem října česky brněnské vydavatelství Atlantis. Právo dále podotýká, že román vyjde s doslovem Květoslava Chvatíka, který text doprovodil v prvním českém vydání v roce 1985 v nakladatelství u Škvoreckých v Kanadě.

autor: Josef Košťálek
Spustit audio