Spontánní projev a okamžitě sdílená svoboda. Divadlo Sklep slaví padesát let

6. září 2021

Punk i postmoderna – tuto poetiku přinesla v 80. letech na českou kulturní scénu Pražská pětka. Do ní náležitě patří i legendární Divadlo Sklep, které slaví 50. výročí svého založení. V Mozaice mu proto věnujeme čtyřdílnou sérii, ve které promluví teatrolog a nakladatel Pražské scény Jan Dvořák a režisér Václav Marhoul.

„Sklep přispěl k profilaci nejvýraznějšího českého generačního uměleckého hnutí 80. a 90. let, k profilaci Pražské 5. Ta fungovala na bázi souběžného působení kvinteta divadelních souborů, propojených personálně i životním, filosofickým a estetickým názorem,“ píše Jan Dvořák v knize Sklep 19711999.

Začíná čtyřdenní festival divadla Sklep ke 45. výročí jeho založení

Kolem roku 1978 se utvořilo jádro souboru – kromě Davida Vávry a Milana Šteindlera ještě přibyli Jiří Burda, Tomáš Vorel, František Váša, Eva Holubová a Tomáš Hanák. Sklepní začátky vyústily ve volně strukturované jevištní formáty, takzvané Besídky.

Sklep byl, jak jsme řekli, součástí Pražské 5, která jakožto umělecké hnutí byla jedním z nejvýraznějších projevů české postmoderny. Na českou scénu pronikla už v 80. letech minulého století. Za Pražskou 5 stojí dílo divadelní, filmové, výtvarné, architektonické i literární. Patřila do ní Recitační skupina Vpřed kolem Lumíra Tučka, pantomimická skupina Mimoza, baletní jednotka Křeč, kam patřili bratři Cabanové, kostýmní výtvarnice Simona Rybáková, nebo grafik Aleš Najbrt.

Sklepem prošlo mnoho desítek herců, hudebníků a dalších umělců, mezi zatím nezmiňovanými byli i Pavel Auerbach, Monika Načeva, Jana Hanáková, Robert Nebřenský, Tereza Kučerová a mnoho dalších.

Milan Šteindler a David Vávra během představení divadla Sklep (2011)

Mnozí z nich se uplatnili i ve filmu. „Tomáš Vorel dodnes neodpustil svým kolegům Vávrovi, Šteidlerovi a Hanákovi, že se v 80. letech nechali svést režisérkou Věrou Chytilovou. Myslel si totiž, že to bude on, kdo je uvede na stříbrné plátno a touto formou proslaví,“ říká k tomu Václav Marhoul, který do Sklepa přišel v roce 1979.

Vedle Marhoula a Vorla se z řad Divadla Sklep rekrutovali i další filmoví režiséři: Ondřej Trojan, Milan Šteindler a animátor František Váša.

Čtěte také

Naopak zachytit atmosféru Sklepa se snažila ve svém dokumentu Tajemství divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa režisérka Olga Dabrowská. „Ono tajemství se jí ale zachytit nepodařilo,“ myslí si Václav Marhoul. Ve vltavském cyklu vysvětluje, co snímku chybí a přiznává, že sám do by podobného dokumentu asi nešel.

Spustit audio

Související