Snaha o zachování kontinuity, nebo promarněná příležitost? Centrum experimentálního divadla má nového ředitele

12. říjen 2018

Výsledky a průběh výběrového řízení na ředitele Centra experimentálního divadla v Brně, pod které spadá Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo a Divadlo U stolu, vzbudily rozdílné reakce. Ve výběrovém řízení uspěl Miroslav Oščatka. Kritika se snesla i na Radu města Brna za samotný průběh konkurzu, který byl svolán narychlo. 

Časová tíseň se podle některých podepsala na předložených koncepcích. Druzí se zase negativně vyjádřili na stranu výběrové komise, která podle nich nevyužila příležitost dát této organizaci novou a smysluplnější tvář.

Inscenace Amerika, Divadlo Husa na provázku

Centrum experimentálního divadla (CED) je příspěvkovou organizací statutárního města Brna. Jeho cílem je zajišťovat provoz všech tří divadel a podporovat mladé umělce. Od roku 1992 tuto instituci řídil dramaturg a pedagog Petr Oslzlý, který 11. září loňského roku oznámil, že nebude dále usilovat o funkci ředitele CEDu. Rada města Brna den na to vypsala otevřené výběrové řízení. Zájemci mohli své přihlášky zaslat do 15. prosince loňského roku. Výběrová komise složená ze šesti odborníků a tří zaměstnanců magistrátu však nevybrala ani jednoho ze čtyř uchazečů.

To výběrové řízení se konalo pozdě. Dva roky před koncem mandátu předcházejícího ředitele je minimum. Za druhé, výběrové řízení má zásadně probíhat tak, že se osloví relevantní kandidáti. Pokud chcete získat do vedení divadla nějaké kompetentní lidi, tak většina z nich je někde zaměstnána. Nemůžete očekávat, že na jaře proběhne výběrové řízení a v září někdo nastoupí. Výběrové řízení mělo být vypsáno dřív a mělo probíhat s větší aktivitou města i lidí z výběrové komise, protože to nakonec dopadlo tak, že se přihlásili všichni zaměstnanci Divadla Husa na provázku s podobnými koncepty a dokonce i s podobnými personálními řešeními.
Jan Burian, jeden z členů komise a ředitel pražského Národního divadla

Výběrová komise do druhého, tentokrát neveřejného, řízení oslovila čtyři kandidáty – kromě dramaturga Divadla Husa na provázku Miroslava Oščatky, který se řízení účastnil už v prvním kole, oslovili ředitele Slováckého divadla v Uherském Hradišti Michala Zetela, režiséra a pedagoga Břetislava Rychlíka a ředitele pražského divadla Alfred ve dvoře Ewana McLarena. Poslední jmenovaný však z řízení nakonec odstoupil. Devítičlenná výběrová komise v tajném hlasování v poměru 7:2 vybrala jako nového ředitele Miroslava Oščatku.

Inscenace Amerika, Divadlo Husa na provázku

S výsledkem výběrového řízení nesouhlasilo především HaDivadlo v čele s uměleckým šéfem Ivanem Burajem. Koncem května zaslali primátorovi a Radě města Brna otevřený dopis, ve kterém argumentovali tím, že se v konkurzu rozhodovalo „o nás bez nás“ a žádali zdůvodnění výsledků výběrového řízení.

Komise to svoje zdůvodnění popisovala zachováváním kontinuity a spíš jakýmsi zakonzervováním stavu. My jsme chtěli do veřejné diskuse přispět otázkou, jaký stav instituce se konzervuje a jaká kontinuita to vlastně je. Dá se na to nahlížet skrz dva druhy optik. Jedna je umělecká, kdy myšlenka CEDu jako souručenství divadel absolutně vyšuměla a stala se jenom nějakou tezí na papíře. Druhý rozměr pochybnosti o kontinuitě se vázal na ekonomický stav instituce, kdy vnímáme HaDivadlo jako extrémně podfinancované. V porovnání s jinými menšími studiovými scénami máme na výrobu inscenací poloviční nebo často až třetinový rozpočet. Naši zaměstnanci fungují v tabulkovém režimu a my máme minimální možnosti ty zoufale nízké platy navyšovat o stálé odměny. Nemůžeme se divit, že naši herci hrají v různých seriálech a často nemají koncentraci, kterou by potřebovali na takhle společensky důležitou práci. Dále je tady otázka kumulování mnoha funkcí ve vedení HaDivadla. Vykonáváme funkce, které by mělo dělat více lidí, a to nás po třech letech existence v HaDivadle vede až na hranu jakéhosi vyhoření. Pro nás ta formulace kontinuity byla čímsi nedobrým a děsivým.
Ivan Buraj, umělecký šéf HaDivadla

Zároveň ale Ivan Buraj připouští, že nový ředitel Miroslav Oščatka do funkce teprve nastoupil a na jeho hodnocení je ještě brzy.

Miroslav Oščatka jako novou uměleckou vedoucí Divadla Husa na provázku jmenoval režisérku Annu Davidovou, dříve Petrželkovou, která se společně s dramaturgem Martinem Sládečkem ujme vedení 1. ledna příštího roku. „Mají vizi vytvořit z Divadla Husa na provázku moderní evropské divadlo. Chtějí navázat na ducha 60. let a vytvořit z divadla místo k snění,“ charakterizuje novou podobu Husy na provázku Miroslav Oščatka.

 

 

 

 

autoři: Veronika Jošková Štefanová , Iveta Novotná
Spustit audio