Sklo a jeho lidé. Historie, současnost a dědictví světa sklářů

9. prosinec 2021

Rozhlasový dokument z oblasti Kamenického Šenova a Nového Boru zkoumá sklo jako fascinující materiál s širokým spektrem specifických zvuků a přináší blízký pohled na různorodé profese, které se výrobou i zušlechťováním skla zabývají.

V dokumentu hovoří vitrážista a restaurátor Pavel Jablonský, Markéta Váchalová ze Sklářského muzea Kamenický Šenov, technolog Libor Kropáček z podniku Crystalex Nový Bor, ředitel Střední uměleckoprůmyslová školy sklářské v Kamenickém Šenově Pavel Kopřiva, scénograf a sklářský výtvarník Ricardo Hoineff z Hoineff Glass Art a Leoš Smejkal z ateliéru Bystro Design.
Připravil: Tomáš Procházka
Dramaturgie: Viola Ježková
Premiéra: 9. 12. 2021

Sklo je fascinující materiál s širokým spektrem specifických zvuků, zajímavá je i kulturní krajina, ve které se po staletí sklo zpracovávalo a samotné profese, které se výrobou a zušlechťováním skla zabývají. Dokument prostupuje historie i současnost nejstarší sklářské školy na světě, myšlenkový svět sklářských výtvarníků i sonda do dělnických profesí, které se okolo výroby skla točí.

Zvukový svět skla je hučení plynových pecí, sklo praskající v chladící peci, řezání skla i hučení strojů v brusírně. Fascinující zvukový svět skla a zajímavých lidí kolem něj.

Pohybujeme se v městech Kamenický Šenov a Nový Bor a v jejich bezprostředním okolí. Tato oblast byla tradičně známá zpracováním a zušlechťováním skla a i dnes je zde sklo středobodem většiny dění.

Sklárna Crystalex Nový Bor, technolog Libor Kropáček

Autor prochází místy svého rodiště, nahlíží do malých dílen a ateliérů, zastavuje se ve sklářském muzeu i nejstarší sklářské škole ve střední Evropě a putuje také automatickými provozy Crystalexu, největšího domácího výrobce nápojového skla. Objevuje plejádu specifických zvuků sklářských provozů a naslouchá i popisu pracovních postupů různých sklářských technik. Krátká stopáž dokumentu je však na komplexní, pestrý a barevný svět skla a lidí okolo něho nedostačující.

Otevřenými dveřmi ateliérů, domácích studií a dílen jsme schopni zahlédnout jen příslovečnou spičku onoho skleněného ledovce. I takové krátké setkání může ale být impulzem k návštěvě některého ze sklářských muzeí, dne otevřených dveří sklářské školy nebo největší události pořádané v okolí – Mezinárodního sklářského sympozia IGS. Dokument je také drobnou zvukovou přípravou na Mezinárodní rok skla, kterým se stal právě následující rok 2022.

Spustit audio