Sedmička Josefa Lady. Tančící dům vystavuje na 400 malířových děl i jeho osobní předměty

21. listopad 2017

Narodil se v roce 1887 a zemřel tři dny před svými sedmdesátinami v roce 1957 - Josef Lada. Jeho tvorbu představuje nová výstava Sedmičky Josefa Lady v pražské Galerii Tančící dům.

Známá, méně známá i od roku 1957 nevystavená díla Josefa Lady představuje výstava v pražské Galerii Tančící dům nazvaná Sedmičky Josefa Lady. Ladova rodina spolu s trojicí kurátorů, kterými jsou Lev Pavluch, Jana Sommerová a Jindřich Ulrich uspořádala výstavu ke 130. výročí narození a 60. výročí úmrtí Josefa Lady. Vystavených děl umělce se svérázným a osobitým rukopisem je skoro čtyři sta a v Praze jde o největší výstavu za posledních deset let.

Josef Lada, Ponocný v letní noci, 1947

Cílem výstavy je představit Josefa Ladu ve všech jeho uměleckých polohách - jako karikaturistu, ilustrátora, kreslíře, scénografa, spisovatele i malíře. První patro galerie tvoří jeho kresby a obrazy. Sledujeme Ladův tvůrčí vývoj od nejranější etapy, tedy od začátku 20. století, i jeho hledání rukopisu a technik. Chronologické řazení děl je místy kombinované s tematickým principem prezentace.

„Témata Josefa Lady se opakovala. Nedá se říct, že v nějakém období dělal jedno téma a pak zas jiné. Je to vidět třeba na tématu hospodských rvaček. Ve všech obdobích se mu věnoval,“ říká kurátor Lev Pavluch.

Josef Lada, Rvačka v hospodě, 1943

Kreseb vytvořil Lada tisíce, společně s umělcovým vnukem Josefem Ladou je vybíral další kurátor Jindřich Ulrich. Jedno patro je věnované tvorbě pro děti a v přízemí představují kurátoři soukromí Josefa Lady nebo originální filmové kostýmy z pohádky natočené v roce 1956 Hrátky s čertem. Kulisy v pohádce byly vytvořené podle Ladových scénických návrhů a režisér Josef Mach kdysi řekl, že herci si na princip ladovské stylizace okamžitě zvykli.

Josef Lada, U vánočního stromku, 1955

Pro výstavu se podařilo získat i originální předměty, které měl Josef Lada přímo ve své pracovně. „Rodina Ladova zapůjčila secesní skříň, šachový stolek, karty, fajfku, hodinky,“ říká další kurátorka Jana Sommerová. V nejnižším patře galerie jsou představena jeho díla s tematikou vodníků nebo vodní cyklus. A z audio záznamu promlouvá i samotný Josef Lada. Vzpomíná třeba na spisovatele Jaroslava Haška, se kterým v letech 1913–1915 bydlel v jednom z pražských podnájmů...

Výstavu Sedmičky Josefa Lada můžete navštívit v pražské Galerii Tančící dům až do 1. dubna příštího roku.

autoři: Hok , Alena Rokosová
Spustit audio