Sedmé nebe speciál: Cesta kolem světa, hip-hopový večírek, ale i často bizarní epizody tuzemské populární hudby 90. let

31. prosinec 2021

Poslední odpoledne i večer v letošním roce budou posluchačům Vltavy dělat společnost také silvestrovské speciály Sedmého nebe. Poslechněte si Petra Dorůžku, Martu Kloučkovou, Moniku Načevu, Pavla Klusáka, Sáru Vondráškovou a Milana Caise.

Všechny epizody

Na cestu kolem světa je nejprve pozve Petr Dorůžka. S hudbou napříč styly, kulturami i regiony se zastavíme v Karibiku, Jižní Africe i na moravsko-slovenském pomezí.

S lahůdkami nejen vokálního jazzu jim šťastný nový rok popřeje Marta Kloučková. Playlist pečlivě vybrala k oslavám a tanci i k ohlédnutí za uplynulým rokem a bilancování. Zazpívají třeba Ella Fitzgerald, Otis Redding, Regina Spector nebo Prince.

Štafetu pak převezme vinylový večírek Moniky Načevy, která pustí písničky ze své oblíbené kompilace oldschoolového hip-hopu. Zahrají třeba americké skupiny House Of Pain, Stetsasonic nebo De La Soul.

Podivnou, tak trochu karnevalovou dramaturgii Sedmého nebe přinese silvestrovské vydání Pavla Klusáka, který bude servírovat epizody z příběhu populární hudby devadesátých let. Diagnostiku své doby poskytnou ukázky z tvorby Jiřího Zmožka nebo Karla Peterky.

Zpět do současnosti posluchače vrátí Sedmé nebe se Sárou Vondráškovou a jejím výběrem nejlepších indie popových počinů uplynulého roku. Uslyšíte třeba polskou hudebnici Moniku Brodku, petrohradskou skupinu Shortparis nebo bristolskou post-punkovou kapelu Idles.

V tradičním čase pozve do vltavského studia nejen k bilancování nad uplynulým rokem Milan Cais zpěvačku Kateřinu Marii Tichou. Posluchači se mohou těšit na hudbu podle výběru obou protagonistů, zazní například francouzská skupina Air, britští Beatles, Florence and the Machine, Orbital nebo i Vlasta Rédl.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.