Sedmé nebe s Monikou Načevou a Jáchymem Topolem: Vstříc inspirativnímu flákání

22. prosinec 2019

Do Sedmého nebe si Načeva pozvala blízkého spolutvůrce a autora mnoha textů a básní, které ve své tvorbě zhudebnila. Jak už dříve v Sedmém nebi přiznala, v Topolovi našla ideálního textaře a jeho básně jako by k ní samy přicházely. Ve vltavském studiu se nyní setkali nad výběrem oblíbených skladeb, které v životě Jáchyma Topola hrají nebo hrály důležitou roli.

Jáchym Topol ve svém „prvním“ rozhovoru o hudbě pouští a komentuje skladby od Jimiho Hendrixe, Nicka Cavea, Plastic People of the Universe, DG307, Psích vojáků a dalších.

Sedmé nebe s Monikou Načevou a Jáchymem Topolem

„S bráchou jsme měli kapelu hodně opřenou o literaturu, to samé platilo pro další kapely u nás i ve světě. Četli jsme knihy prokletých básníků a byli jsme jimi ovlivněni stejně jako Patti Smith, Lou Reed a další. Propojení literatury a poezie s bigbítem a rockem fungovalo víc dohromady než teď,“ řekl v rozhovoru.

autor: tvod
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.