Rudy Linka: Jazz je komunikace, ke které nepotřebujete vysvětlivky

30. duben 2018

„Neznám nic lepšího na světě, než že posloucháš lidi, se kterými hraješ, a snažíš se s nimi komunikovat... ten pocit, že kapela hraje spolu, kompozice má vývoj, logiku a směřování. Jazz se sám nenaučíš, musíš hrát s těmi, kteří jsou lepší než ty, a to se mi povedlo.“

„John Abercrombie nebo Jim Hall pro mě byli víc než učitelé, pokaždé když vezmu kytaru do ruky, vzpomenu si na ně. Snažím se pochopit, co mi říkali. Mnohokrát jsem měl pocit, že už jsem přišel na to, co měli na mysli, ale po pár letech zase zjistím, že jsem nevěděl, že to ještě nebylo ono. Inspirace, kterou mi dali, je tak abstraktní, že nad ní může člověk přemýšlet celý život.

Rudy Linka

„Když zemřel Jim, volali mi z Downbeatu, abych o něm něco řekl. Když zemřel John, zase mi zavolali, abych o něm něco řekl. A já jim povídám: Už mi nevolejte."

Nejtěžší na hudbě je, aby zněla přirozeně, aby nevznikl pocit, že se v ní někdo předvádí, ale že je přesně taková, jaká má být, a není v ní nic, co by se mělo změnit. Na improvizaci se připravujete celý život, spočívá v tom, že člověk má tisíc a víc možností, kterým směrem se dát, jen se musí rozhodnout pro tu správnou.

Z Československa emigroval Rudy Linka v devatenácti letech, měl dokončený první ročník oboru klasická kytara na pražské konzervatoři. V New Yorku žije 33 let. „Není jednoduché vzbudit v Americe pozornost, protože Amerika se dívá sama na sebe a je dost na co se koukat. New York je inspirativní město nejen pro muzikanty. Snadno tam zapomenete, kdo jste byl před tím, než jste tam přišel. V New Yorku jsem si uvědomil, že člověk může být úplně, čím chce. A to se mi úžasně zalíbilo."

Přímá linka Rudy Linka!

03153252.jpeg

Rudy Linka opět představí mix jazzové klasiky stejně jako nové projekty jeho hudebních favoritů. Linkova hluboká znalost a vášeň pro hudbu všech stylů se samozřejmě zaměří zejména na jazz.

„Moje angličtina má český přízvuk, ale být Američanem odněkud je dobré, vaše národní identita znamená přidanou hodnotu. Kdysi o mně v recenzi někdo napsal: Na to, jak špatný humor tenhle člověk má, hraje až moc dobře na kytaru," říká se smíchem jazzový kytarista, který v současnosti žije střídavě v Americe a na své chalupě na Šumavě a pro Český rozhlas Vltava připravuje každé úterý v podvečer pořady Přímá Linka Rudy Linka. Jeho festival Bohemia Jazz fest se bude konat letos v červenci po třinácté na historických náměstích českých a moravských měst.

Za nápad udělat na střeše Rudolfina hudební klub jsem dostal hodně za uši. Plno lidí se zlobilo, co jsem si dovolil. Vypovídá to i něco o naší zemi, kde musí být všechno jako dřív. Problém je už jen se zeptat, zda by to mohlo být lepší či zda by to mohlo být jinak. Moderní architektura ale přece není jen skleněná kostka. Ta myšlenka se jednou uskuteční, když ne za pět, tak za dvacet nebo za padesát let.

„Některé věci je o tolik lepší dělat s někým a poslouchat hudbu k nim patří. V rozhlase jsou výborné reproduktory, sedím ve studiu, hraju hudbu, kterou miluju, ona zní úžasně a já jsem ten nejvděčnější posluchač ze všech. Sedím a říkám si, to je ale vodvaz."

autor: Renata Klusáková
Spustit audio