The Reunion of Poetry and Philosophy. Čínští umělci přivezli i díla inspirovaná Prahou

8. únor 2018

Dva světově uznávané čínské umělce představuje v Domě
U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí Galerie hlavního města Prahy.

Svá díla přivezli Zhang Xiaogang a Wang Guangyi, umělci, kteří začínali v osmdesátých letech, kdy se rodilo nezávislé čínské umění a kdy Čína procházela takzvaným ideovým uvolněním. Dlouholetí přátelé mají rozdílný umělecký styl, který vystihuje už název výstavy: The Reunion of Poetry and Philosophy - Shledání poezie a filosofie.

Čtěte takéMůžeme se vymanit ze své sociální a biologické determinace? Dox vystavuje Daniela Peštu

Zhang Xiaogang a Wang Guangyi představují dvě linie vývoje čínského výtvarného umění a jejich konfrontace ukazuje základní rysy současné výtvarné scény. Jedna je cestou imaginárně lyrického expresionismu a čerpá z poetických a literárních zdrojů, druhá je cestou racionální malby abstraktních idejí a čerpá z filosofických a společensko-kritických tezí. Autorem konceptu výstavy postaveném na shledání poezie a filosofie je kurátor a profesor dějin umění Lü Peng.

Zhang Xiaogang, Znovuzrození č. 2: Rituál znovuzrození, 2016

Zhang Xiaogangův básnický jazyk má nádech chladu, cyklus obrazů Velká rodina, kterým se zapsal do dějin umění, je plný odloučení a odcizení. V Praze představuje své skicy, akvarely i oleje na plátně. Výstavě vévodí rozměrná olejomalba z roku 2017 nazvaná Vana, kterou vytvořil speciálně pro pražskou výstavu. „Dílo není vytvořeno konkrétně ve vztahu k Praze, ale když jsem na něm pracoval, neustále jsem na Prahu myslel. Toto místo má pro mě obrovský význam a nechal jsem se jím inspirovat.“

2. Zhang Xiaogang, Amnézie a paměť – chlapec se zavřenýma očima, 2006

Zhang Xiaogang vystavuje v Praze už podruhé, poprvé to bylo přesně před deseti lety v Rudolfinu. Jak říká, s Prahou je spojen i skrz své tři oblíbené autory - Franze Kafku, Milana Kunderu a Bohumila Hrabala. Prahou, konkrétně loutkou, kterou si koupil na Karlově mostě, jsou inspirované i akryly Wang Guangyiho nazvané Pražské zjevení číslo 1 až 4 roku 2016. Druhá nejnovější série se týká historie a jejích vlivů.

Výstavu The Reunion of Poetry and Philosophy můžete navštívit v Domě U Kamenného zvonu až do 13. května, otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 20 hodin.

Spustit audio