Ranní úvaha Václava Vokolka: Hledání důkazů božích idejí

19. únor 2018

Počátek moderní doby se často datuje okamžikem, kdy hvězdář Johannes Kepler žijící v letech 1571 – 1630 zveřejnil své výzkumy o planetárním pohybu. Ty byly zcela převratné.

Ale Keplerovi nešlo jen o nějaké mechanické pohyby nebeských těles, ale chtěl svými výzkumy dokázat harmonii vládnoucí v celém vesmíru. Nezaměřoval se tedy na přírodu, ale na metafyzické zákony s ní spojené.

Kepler později doplnil své poznatky o ještě jeden významný fakt. Domníval se, že celá nebeská soustava dává smysl pouze „pokud slovo duch nahradíme slovem síla“. Dnes slovo síla nahradili astrofyzikové podobným slovem: energie.

Johannes Kepler se narodil ve Würtembergu v luteránsko-katolické rodině. Jeho zchudlý otec se nechal naverbovat jako žoldák a mladý Johannes se připravoval na kněžskou dráhu. Nezbývalo mu nic jiného.

Problém byl také v tom, že odmítal všechny nabídky, které jej měly přivést do katolického tábora, a zůstával oddaným luteránským křesťanem. Jeho velkou láskou byla teologie. Musel si však vydělávat na živobytí, a tak se věnoval tehdy módní astrologii. Možná i v ní hledal nejen pramen obživy, ale i odlesk vyššího řádu.

Vypracovával astrologické kalendáře předpovídající počasí, osudy panovníků, selská povstání a nebezpečí vpádu Turků do Evropy. Astrologie byla Keplerovi po celý život zdrojem příjmů, ale věnoval se jí se vší vážností, ačkoliv se to dnes příliš nezdůrazňuje.

„Chtěl jsem se stát teologem,“ napsal svému profesorovi do Tübingenu, „a dlouho jsem byl nespokojený. Teď ale vidím, že je díky mému úsilí Bůh oslaven i v astronomii.“ Již z jeho první knihy vyplývalo, že ve vztazích mezi planetami a jejich oběžnými dráhami existuje matematická krása, která je odleskem vyšší harmonie, která člověka překračuje.

Pro Keplera byla důležité setkání s Tycho de Brahem, jehož se stal v Praze asistentem. „Bez jeho záznamů o pozorování by vše, co jsem vytáhl na světlo Boží, zůstalo navždy v temnotách,“ napsal později, kdy již formuloval tři zákony planetárního pohybu, z nichž se vyvinula moderní fyzika.

Dochovaný horoskop od J. Keplera je zajímavým svědectvím, které souvisí i s jeho pobytem v Benátkách nad Jizerou. Řada podobných horoskopů tu patrně vznikla. Do moderních astrologických učebnic vstoupil Johannes Kepler zejména horoskopem Albrechta z Valdštejna, v němž roku 1608 velmi přesně předpověděl Valdštejnovu smrt.

Johannes Kepler zůstal po celý život mystikem a náboženským extatikem. Ve svých textech naznačuje podivuhodné spojení svých výzkumů se starověkými esoterickými tradicemi. Vyjadřuje se jako dávný mág, jenž objevil kořeny moderního poznání.

Po staletích zní toto neuvěřitelné spojení stejně záhadně, jako kdysi. Objevujeme a nalézáme všelicos, důležitého i marného, ale s hmatatelnými důkazy existence Boží se stále míjíme. Třeba jen proto, že o ně nestojíme.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio