Ranní úvaha Jany Šrámkové: Suvenýr ze Světa knih

25. květen 2018

V půli května proběhl na pražském výstavišti mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. Akce je to v posledních letech přímo kolosální.

Množství vystavovatelů přerůstá kapacity velkorysého prostoru a hřezne ven, doprovodný program v areálu i mimo Výstaviště dávno překročil možnosti prostého zmapování.

Svá setkání tu mají nejen čtenáři s oblíbenými autory, ilustrátory, komiksovými kreslíři a osobnostmi všech myslitelných oborů, ale kromě autorských čtení, křtů, autogramiád a dílen, se tu také setkávají literární agenti a skauti (neplést skauty se skauty), překladatelé s nakladateli, autoři s právníky, kritiky, marketéry – zkrátka Babylon…

Letos jsem se proplížila na veletrh v ranní hodině všedního dne s vidinou nejmenší koncentrace návštěvníků a největší koncentrace kyslíku. Hned u vchodu jsem zamířila ke svému oblíbenému slovenskému stánku do sekce dětské literatury. Mezi výhody tohoto místa patří, že vám tu nic neprodají, jde pouze o expozici.

Jako první jsem vzala do ruky dětský svazek podivuhodného básníka Erika Jakuba Grocha. Prolistovala jsem střídmě barevnou knihu až k zadní obálce, na které stálo: „Ak nemáte doma indigové dieťa, olejte ho atramentom.“ Podivila jsem se tomu krásnému slovu, tak velkému do knihy pro nejmenší.

Vzápětí jsem z jiné police sundala skvěle vypravenou knihu Daniele Pastirčáka. Hýřila barvami a podivuhodnými tvary. Otevřela jsem ji na stránce o stvoření světa a četla: Zachytil to najľahšie, čo má - pierko, ktoré neváži nič. Hrot pierka vnoril do seba ako do fľaštičky atramentu. Zavřela jsem knihu a opustila slovenský stánek směrem do víru veletrhu. Věděla jsem, že nic z toho, co ještě uvidím, už tenhle zážitek nedostihne.

A opravdu. Během pár minut všechno zahoustlo. Od samého rána najíždějí do blízkosti Výstaviště autobusy, do štrůdlů se řadí školní třídy, stánky s vegetaránskými burgery a národními kuchyněmi otvírají deštníky a introvertní redaktoři v náhle exponované situaci za pultem svlékají poslední možné vrstvy oblečení. Teplota stoupá, vzduch matní. Počet návštěvníků akce letos dosáhl svého historického maxima, během čtyř dnů ho navštívilo na 46 tisíc lidí.

Čím je akce mohutnější, tím si na ní připadám ztracenější. Jakkoli přátel na každém kroku neubývá, jako by se nedařilo potkat to, co tady člověk nějak podvědomě čeká. Říkejme tomu - literatura. Cokoliv upomínající na tichý, soustředěný zážitek četby.

Je možné něco takového minout v objektu našlapaném knihami? Těžko říct, vztah literatury a knihy jako objektu - či artefaktu, jak musíte říkat, pokud chcete vypadat poučeně -, by vydal na solidní studii. Jisté ovšem je, že četba, jak ji dnes chápeme, je navzdory rozmachu audioknih stále jedna z nejtišších, nejosobnějších a nejsoukromějších recepcí umění. Jak si s něčím takovým poradit na veletrhu?

Aby toho nebylo málo, je literatura zoufale nevizuální - což je z marketingového hlediska velká slabina. Vemte si jen, jak problém má s literaturou televize, dokonce i ta artová. Jak chcete scénovat knihu nebo četbu tak, aby to byla podívaná? Jak ji nafotit? Však instagramové účty všech bookloverů a influencerů jsou nudné jeden jako druhý.

Jak udělat z literatury show? A jak nemilovat médium, které se jakékoli show vzpírá… Chtě nechtě, všechno, co je na literatuře, potažmo jejích autorech zajímavé a hodné pozornosti, se odehrává ve slovech. Ne že by slova nedokázala být barevná, jiskřivá, do očí bijící, ale kdo si toho umí všimnout?

A tak se zkrátka musí na knižním veletrhu podniknout k uhájení prostoru slova ledacos. Jak se ukazuje, snad to funguje, jen je to občas sport pro silnější povahy.

Poslední dny zaplavily sociální sítě fotky komínků knih, které člověk na Světě knihy zakoupil. Kdyby se někdo zeptal mě, co nejvzácnějšího jsem si odtamtud odnesla, musela bych po pravdě říct, že je to fľaštička atramentu. Potkala jsem v mraveništi stánků slovo a zbytek veletrhu ráda strávila na chatě přehazováním kompostu a pletím bylinkového břehu. Spálila jsem si u toho krk a rozepsala povídku. Za mě rozhodně úspěšný ročník Světa knihy!

autor: Jana Šrámková
Spustit audio