Program na tento týden / 30. 5. – 5. 6. 2016

25. květen 2016

Oslavíme nedožité devadesátiny Marilyn Monroe a k rozhovoru pozveme výtvarníka Františka Matouška. Laďte nás denně!

Pondělí 15:30 – 16:00

Petr Dorůžka vám představí účinkující letošního festivalu Respect, který proběhne 11. až 12. června na pražském Výstavišti. Vedle etiopského zpěváka Mahmouda Ahmeda, který je hlavní hvězdou programu, uslyšíte též hudbu z Podkarpatské Rusi, Izraele i Bretaně.



Úterý 15:30 – 16:00

Hudební novinky vybírá Tadeáš Haager. Zazní například noví Stone Roses, kteří prolomili po 22 letech konečně ticho. Nemůžeme pominout ani v pravdě geniální album od Radiohead. A na letní festivaly se budeme společně těšit díky jejich headlinerům Anohni a Jamesu Blakeovi, teří vydali také svá nová alba.



Středa 15:30 – 16:00

Nejstarší záznamy písní středoevropských Romů. Připravila Kateřina Andršová.

Čtvrtek 15.30 – 16:00

90 let od narození Marilyn Monroe. Písně v podání slavné modelky a herečky uvádí Michael Kyselka.



Pátek 15:30 – 16:00

Abstrakt Jiřího Hofreitra.

Sobota 23:15 – 24:00

Režisér Jan Těšitel o filmu David a dalších tématech v sérii 10Shots, přibližující české filmové debutanty. Moderuje Pavel Sladký.



Neděle 23:15 – 24:00

Hostem Honza Dědka bude výtvarník František Matoušek.

03635849.jpeg

Kdo jednou viděl jakýkoliv z jeho obrazů, už vždycky tvorbu tohoto výtvarníka bezpečně pozná. Nikoliv snad kvůli natolik osobitému umělcovu rukopisu, jako pro velmi specifický materiál, na který svá díla vytváří. Namísto klasického plátna si totiž zvolil – džínovinu; i když on sám pro tuhle tkaninu užívá výraz riflovina. Stal se tak jedním z mála autorů, kterým se podařilo nalézt vlastní autonomní výrazový prostředek fungující jako nezaměnitelné signum. Nejde však jen o volbu netradičního materiálu – právě denim totiž má velký vliv na podobu vznikajících děl. Zpočátku to byly podobizny popových zpěváků a herců z doby normalizace, následovaly panoramata New Yorku, v poslední době zobrazuje autor členy rodiny, přátele a známé. Ať již však František Matoušek na džínovinu maluje, nebo na ní své obrazy vytváří vytrháváním, výsledkem je vždy nesmírně originální dílo – stejně jako sám jeho autor.

Spustit audio