Program na tento týden / 29. 8. – 4. 9. 2016

29. srpen 2016

Archivní nahrávky z Kapverdských ostrovů, inovativní harfenista William Close, téma národních hudebních scén nebo rozhovor s výtvarníkem Jaromírem Novotným. Nalaďte si poslední letní Čajovny!

Pondělí 15:30 – 16:00

V Hudbě na pomezí Petra Dorůžky uslyšíte průřez srpnovou Hitparádou Evropského panelu world music. Mezi novinkami první dvacítky je například album Heritage, které kamerunský baskytarista a zpěvák Richard Bona natočil s kubánskou skupinou Mandekan Cubano. Už druhý měsíc se v žebříčku drží také Tomáš Kočko se svým Orchestrem a albem Velesu. Tabulku vede kompilace archivních nahrávek z Kapverdských ostrovů s názvem Space Echo.

Úterý 15:30 – 16:00

Knoflenka upozorní na unikátní projekt amerického hudebníka Williama Close s názvem Earth Harp.

Středa 15:30 – 16:00

Odpolední Čajovna s Tadeášem Haagerem: Nemá cenu si nic nalhávat. Nejjasněji teď září Bon Iver. Tedy alespoň těch pár singlů, které zatím vypustil do světa. Uvidíme, jaká bude celá deska. Prý Björk v kalhotách. Rozkročený mezi elektronikou a kytarovým zvukem, klene se vysoko nad obojím. Pak jsou tu ale ještě Warpaint, Album Leaf nebo Pixies. Burial, Range a Zomby. Silná sestava. Okurková sezóna se nekoná. Těšte se na Čajovnu Tadeáše Haagera.

Čtvrtek 15:30 – 16:00

Nová alba domácí scény alternativní hudby z poslední doby představuje Aleš Opekar. O svém profilovém albu a plánu letošního ročníku festivalu Kytara napříč žánry hovoří Stanislav Barek.

Pátek 15:30 – 16:00

Tématem zářijového Abstraktu Jiřího Hofreitra je obliba národních hudebních scén. Proč je v současnosti tak populární ta islandská? Jak to bylo s Francií? A má česká scéna někdy šanci stát se celosvětově nebo alespoň celoevropsky vyhledávanou?

Sobota 23:15 – 24:00

Virtuální realita a film. Virtuální realita a hry. A móda… Virtuální realita a my. Pořad o technologických novinkách, které nás čekají v zábavě, připravil Pavel Sladký.

Neděle 23:15 – 24:00

Hostem Honzy Dědka bude výtvarník Jaromír Novotný. Tvorba Jaromíra Novotného bývá nejčastěji charakterizována jako minimalismus. Plátna pokrytá jednolitou vrstvou barvy sice nejsou ve výtvarným uměním žádnounovinkou, s tímto konceptem pracovaly už před více než půl stoletím třeba kanadská malířka Agnes Martin nebo Američanka Anne Truitt, přesto z funerálně šedivých obrazů tohoto absolventa pražské Akademie výtvarných umění je cítit neodbytný pocit naléhavosti, hloubavosti a ztišené mystičnosti. Jeho poslední práce už se však nenesou jen v černo-šedivém duchu, ale v mnohem pestřejší paletě barev, navíc jemná textilie z hedvábí nebo polyesteru, na kterou Novotný nanáší barvu, je poloprůsvitná a dovoluje tak světlu pronikat jak zvenčí dovnitř, tak naopak zevnitř ven. Působivá tvorba tohoto dvaačtyřicetiletého malíře, která vzniká za pomoci husté barvy a molitanového válečke, což autor sám charakterizuje slovy, že si připadá jako zpomalená tisková mašina, navíc není k vidění jen v galeriích, ale třeba i v kostele Nejsvětějšího Salvátora na Křižovnickém náměstí nebo na hřbitově Malsička.

03694087.jpeg
autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.