Program na tento týden / 28. 11. – 4. 12. 2016

27. listopad 2016

Budeme pouštět britský a belgický folk či španělský soul a přineseme rozhovory s tvůrci seriálu Semestr nebo s designérem Janem Čapkem.

Pondělí 15:30 – 16:30

Britský a belgický folk. V hudební projížďce Petra Dorůžky napříč vodami kanálu La Manche hrají umělci z Anglie i vlámské části Belgie - uslyšíte britské folkaře několika generací i neznámou hudbu z Belgie včetně skupiny Naragonia.

Úterý 15:30 – 16:30

Španělskou soulovou kapelu The Excitements představuje Eliška Svobodová.



Středa 15:30 – 16:30

Hudební Čajovna Tadeáš Haagera. Repríza z letošního srpna.

Čtvrtek 15:30 – 16:30

Soulásky samolásky skupiny Jarret, Hlídač Mrakoplaše, Meditace s citerami Jiřího Mazánka. Nová CD domácí scény komentuje v Hudebně Aleš Opekar.



Pátek 15:30 – 16:30

Abstrakt Jiřího Hofreitra.

Sobota 23:15 – 24:00

Semestr. Mileniálové, Erasmus, skype a sociální sítě a upřímnost jsou hlavními hrdiny Semestru. Webový seriál je nejpříjemnějším překvapením letošní české seriálové sezony. Jeho tvůrci Adam Sedlák a Ondřej Kopřiva budou hosty Pavla Sladkého.

Neděle 23:15 – 24:00

S jeho výtvory se v téhle zemi setkal snad úplně každý – muži nejspíš tiskli v ruce jeho půllitr se zvláštně zahnutým držadlem navrženým pro Velkopopovického Kozla, ženy na sobě možná měly tričko k osmnáctým narozeninám časopisu Elle, rodiče třeba koupili dětem nafukovací hračky Psa Bulíka nebo Formuli, které navazují na legendární díla Libuše Niklové, ale snad naprosto všichni znají jeho zelené PET lahve Mattoni. Autorem všech těchto užitných předmětů je designér Jan Čapek, který v Čajovně povypráví mimo jiné o tom, co je nejtěžší při navrhování plastové lahve, zubního kartáčku nebo proč sbírá lisované sklo a jak relaxuje při třískání do kytary. Ptá se Honza Dědek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.