Program na tento týden / 25. – 31. 5. 2015

25. květen 2015

Norská písničkářka Randi Tytingvag, Mexičanka Lila Downs nebo herec a režisér Ivan trojan, to jsou některá z jmen, která přináší Čajovna v tomto týdnu.

PONDĚLÍ 15:30 – 16:00

V Hudbě na pomezí Petra Dorůžky uslyšíte Hitparádu Evropského panelu world music, rozhlasový žebříček alb z celého světa. Novinkou květnové tabulky je album, které natočila iránská zpěvačka Mahsa Vahdat v Norsku, na prvním místě je Bassekou Kouyaté, věhlasný virtuóz na loutnu ngoni z Mali.



ÚTERÝ 15:30 – 16:00

Randi Tytingvåg patří k nejpopulárnějším zpěvačkám norské scény a ve své tvorbě ráda kombinuje různé žánry: skandinávský pop, jazz, šanson, tango, blues a country. Energie jejích koncertů je pověstná, stejně jako schopnost navázat kontakt s publikem a vtáhnout jej do děje svých písní, které obvykle zpívá v angličtině. Z její diskografie, čítající sedm alb, zazní v Čajovně dvě CD: Let Go z roku 2006 a Grounding z roku 2012. Pořad připravila a moderuje Eliška Svobodová.



STŘEDA 15:30 – 16:00

Lile Downs nechybí takřka nic, co by měla mexická zpěvačka potřebovat - ženská živelnost, sociální empatie a spjatost s dávnými tradicemi. Její aktuální album Balas y Chocolate představuje Jiří Moravčík.



ČTVRTEK 15:30 – 16:00

Vrcholící Khamoro v Praze a Plzni, třetí ročník Doktorfestu v pražské Písecké bráně nebo osmé vydání Psycho Therapy Festu ve Vrchlabí, to jsou hlavní témata čtvrteční Hudebny Aleše Opekara. V pořadu hovoří Tomáš Nedělka, specialista v oboru neurologie a rehabilitace, jinak též zpěvák hráč na etnické nástroje ve skupině Dock O´Brass, která zahraje na letošním Doktorfestu.

PÁTEK 15:30 – 16:00

Hudbu vybírá a komentuje Vladivojna La Chia.

SOBOTA 23:15 – 24:00

Hostem sobotní Noční Čajovny bude herec a nyní také režisér Ivan Trojan. Promluví především o inscenaci Zásek, kterou nedávno uvedl se svými kolegy na prknech Dejvického divadla. Moderuje Kateřina Rathouská.

03203707.jpeg

NEDĚLE 23:15 – 24:00

O fenoménu autorského čtení budou v Čajovně z Ostravy mluvit básníci a literární historici Petr Hruška a Jakub Chrobák a také ředitel Měsíce autorského čtení a vydavatel Petr Minařík. K poslechu zve Monika Horsáková.

Spustit audio