Program na tento týden / 24. – 30. 8. 2015

24. srpen 2015

Lila Downs, Fantastic Negrito, Narajama, to je náš soundtrack pro poslední prázdninové dny!

Pondělí 15:30 – 16:00

V Hudbě na pomezí uvádí Petr Dorůžka Hitparádu Evropského panelu world music, rozhlasový žebříček alb z celého světa. Novinkou srpnové tabulky je rakouský projekt Transalpin, na první místo pronikla mexicko-americká zpěvačka Lila Downs se svým novým albem Balas Y Chocolate, Střelivo a čokoláda.



Úterý 15:30 – 16:00

Úterní Čajovna přinese profil kalifornského zpěváka vystupujícího pod pseudonymem Fantastic Negrito. Všechny jeho písně, ve kterých se setkává syrová bluesová dikce s uhlazeným, místy až popovým projevem, mají v sobě naléhavost, při živých vystoupeních umocňovanou zpěvákovou nezaměnitelnou gestikulací a expresívní mimikou. Jak sám zdůrazňuje, texty jsou inspirovány jeho životem, plným dramatických peripetií. Čajovnu připravila a moderuje Eliška Svobodová.



Středa 15:30 – 16:00

Hudební novinky vybírá Josef Sedloň. Uslyšíte ukázky z nových alb od japonského vibrafonisty Masayoshi Fujita, ruského talentu Monokle, kanadského indie hudebníka Teen Daze, brazilského experimentátora Richardo Donoso anebo elektronického producenta Heathered Pearls.



Čtvrtek 15:30 – 16:00

První část koncertu kyjovské skupiny Narajama jsme poslouchali ve čtvrtek 30. července. Nyní nabízíme část druhou. Koncert jsme nahráli v brněnském klubu Stará Pekárna v úterý 17. března 2015. Čajovnu připravil a uvádí Aleš Opekar.



Pátek 15:30 – 16:00

Další láskyplná Čajovna s Vladivojnou La Chia představí Janu Vébrovou, Diamondu Gallas, soubory Ossipov Orchestra, Igorrr a řadu dalších hudebních lahůdek.

Sobota

Čajovna odpadá, poslouchejte opakování vltavského silvestrovského programu. V čase Čajovny vás čeká Kabaret v éteru - Galakoncert Symfonického orchestru Českého Jananasu.



Neděle 23:15 – 24:00

Mobilní knihovničky, časopis, čištění soch, happeningy, komentované procházky, bylinkové zahrádky či okrašlování zajímavých míst - to všechno stojí za spolkem Za krásnou Ostravu. Vznikl před dvěma lety a na kontě už má bezpočet zajímavých akcí. Více o jeho dosavadních stopách i plánech v Čajovně z Ostravy, kterou připravila Monika Horsáková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.