Program na tento týden / 23. 2. - 1. 3. 2015

25. únor 2015

Čajovny tohoto týdne vás zavedou na pražskou Štvanici i do současného Mexika! Čeká vás hudba, divadlo, rozhovor o sociálních sítích a na závěr týdne divoká mexická jízda!

Pondělí 19:00 – 20:00/ Annuluk

Hostem Petra Dorůžky bude v Německu žijící, původem česká zpěvačka Michaela Holubová, která tento měsíc vystoupila v Čechách se svojí skupinou Annuluk.

03317162.jpeg

Úterý 19:00 – 20:00/ Vila Štvanice a Fun Fatale

V úterní Čajovně vás nejprve Kateřina Rathouská s hosty pozve do netradičního divadelního prostoru - Vily Štvanice na stejnojmenném pražském ostrově, kde působí soubory Tygr v tísni a Geisslers Hoffcomoedianten. V druhé části pořadu se pak dozvíte podrobnosti o programu letošního ročníku festivalu Fun Fatale.

03096434.jpeg

Středa 19:00 – 19:30 / Martyn Bennett

I deset let po smrti zůstává průkopnický skotský technofolkař Martyn Bennett středem zájmu. Před časem znovu vyšlo jeho přelomové album Grit s několika bonusy, renomovaná režisérka Cora Bissett uvedla multimediální životopisné taneční představení The Martyn Bennett Story a obdiv mu už poněkolikáté vyjádřil Peter Gabriel. Čajovnu o Martynu Benettovi připravil a uvede Jiří Moravčík.Pořad je reprízou z loňského října.

03232847.jpeg

Čtvrtek 19:00 – 20:00 / Život v síti. V sociální síti.

Jaké jsou novinky ve světě sociálních sítí? Jak se změnil internet a naše chování v síti poté, co sociální sítě získaly převahu? Které mají úspěch v zahraničí, ale v Česku je (ještě) neznáme? Objevují se krádeže a prodeje dat, které na sociálních sítích ohrožují naše soukromí? Budeme v budoucnu komunikovat hlavně vizuálními znaky, videem a fotografiemi, nebo bude klíčové slovo? Co je Vine? Existují profesní sociální sítě? Pořad s odborníky na internetovou komunikaci a sociální sítě moderuje Pavel Sladký.

03055388.jpeg

Pátek 19:00 – 20:00 / Vladivojnin Mix

Hudbu a slovo míchá Vladivojna La Chia. Poslouchejte Vladivojnu naposledy v čase 19:00 až 20:00, od března její pořady najdete v pátečních Odpoledních Čajovnách mezi 15:30 a 16:00.

03268488.jpeg

Sobota + Neděle 19:00 – 20:00 / Zvuková procházka současným Mexikem

Mariachi z Mexico City, marimbisté z Veracruz, chrámová hudba z Oaxaky , pouliční prodejci, prales plný hmyzu a další hlučné nástrahy. Dvoudílná Čajovna v sobotu a neděli 28. 2. a 1. 3. vznikla úpravou Pátečního večera z roku 2007. Pořad připravil a uvádí Aleš Opekar.

Vydáme se na vrcholky mayských pyramid, do tkalcovské manufaktury a výrobny tradičního mescalu nebo na venkovskou bohoslužbu. Hudbu domorodců doplní současný rock, pop, hip hop, dechovka i elektronika. O minulosti a přítomnosti mexické hudby rozmlouvají muzikologové José Antonio Robles, Mark A. Hernanández, Felipe Dávalos a Julia Palacios, indiánský hudebník Andrés Contreras, skladatelka a zpěvačka Tere Estrada a producenti Hector Zarate, Francisco Elias Sanchez-Loaeza nebo Mario Francisco Torres Ruiz.

02065709.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.