Program na tento týden / 1. – 7. 6. 2015

1. červen 2015

Rozhlasové vysílání ve znakovém jazyce laďte v sobotní noční Čajovně Pavla Sladkého. Maďarská hudba, nové album Jana Buriana nebo rozhovor s Janem Mertou, to jsou další body našeho programu.

PONDĚLÍ 15:30 – 16:00

V Hudbě na pomezí Petra Dorůžky uslyšíte novinky maďarských skupin, inspirované styly maďarsky mluvících menšin z okolních zemí. Skupina Tázló čerpá například z Moldávie, zatímco zpěvačka Eszter Pál si vybírá lidové skladby z Transylvánie. K největším kapacitám na poli východoevropské hudby patří Nikola Parov, který je sice původem z Bulharska, ale centrem jeho zájmu je vedle dalších stylů maďarská hudba.



ÚTERÝ 15:30 – 16:00

Ondřej Bezr představuje nové album Jana Buriana s názvem Jiná doba.



STŘEDA 15:30 – 16:00

Novinky světové alternativní elektronické scény přináší a komentuje Josef Sedloň. Mimojiné uslyíite ukázky z nových alb amerického písničkáře Petera Brodericka, downtempo projektu Another Fine Day, objevu z Berlína – dvojice Will Samson + Heimer, britského elektronického projektu Submerse, dánské indie kytarové legendy Mew, londýnského klubového počinu Nocturnal Sunshine či experimentátora z Los Angeles, Shlohmo.



ČTVRTEK 15:30 – 16:00

Hudebna Aleše Opekara. Seznamte se s hvězdami letošního ročníku festivalu Respect - Salif Keita, Susheela Raman, Amadou et Mariam, Pyramids a další.



PÁTEK 15:30 – 16:00

Abstrakt Jiřího Hofreitra.

SOBOTA 23:15 – 24:00

Čajovna neslyší aneb Posloucháte rozhlasové vysílání ve znakovém jazyce...

Radka Nováková a Naďa Dingová-Hynková mluví (a znakují) o znakovém jazyce, komunikaci s neslyšícími a o tlumočení, jak ho známe například z televizních obrazovek. Připravil Pavel Sladký.

NEDĚLE 23:15 – 24:00

Hostem Honzy Dědka bude výtvarník Jan Merta.

02422278.jpeg

Přestože Akademii výtvarných umění absolvoval až v pětatřiceti letech, dnes patří k nejvýraznějším postavám české výtvarné postmoderny. Na jeho plátnech jsou často namalovány konkrétní předměty jako límec, dům, zvíře, skála, rouška nebo houba, ale přesto je nelze označit za příběhové. Charakteristická pro tvorbu tohoto umělce je spíše tajemnost a neproniknutelnost, pohybující se na hranici mezi konkrétním a abstraktním. Jeho obrazy vyzařují ticho a klid, postrádají jakýkoliv patos, přesto jsou velmi sugestivní - snad svou reflexí malířových osobních prožitků a dojmů. A že mu jeho život nabídl opravdu bezpočet podnětů k tvorbě, jak se lze dozvědět z jeho rozhovoru v rámci pořadu Čajovna.

Spustit audio