Program / 28. 12. 2015 – 3. 1. 2016

26. prosinec 2015

Hudba ze Sardinie i z otrokářských lodí ztroskotaných v Karibiku, film Furiant i rozhovor s Barborou Kleinhamplovou, letošní držitelkou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Příjemný poslech a pěkný nový rok!

Pondělí 15:30 – 16:00

V reportáži Petra Dorůžky se vydáme za hudbou na Sardinii. Vedle pro tento ostrov typické polyfonie uslyšíme zpěvačku Elenu Leddu i účastníky každoroční soutěže vypisované na památku zpěváka Andrey Parodiho.



Úterý 15:30 – 16:00

Best of 2015. Výběr ze svých nejoblíbenějších nahrávek uplynulého roku připravila a uvádí Eliška Svobodová.

Středa 15:30 – 16:00

Zahraniční hudební novinky vybírá Josef Sedloň.



Čtvrtek 15:30 – 16:00

Hudebna rebelů i válečníků. Jak se sociální, rasové i národnostní konflikty otiskly do hudební historie. Písně jako soundtrack koloniálního odboje i sociální revolty - od Jižní Afriky přes otrokářské lodě ztroskotané v Karibiku až po žoldnéře v afrických diktaturách. Připravil a uvádí Petr Dorůžka.

Pátek 15:15 – 16:00

Gjermund Larsen Trio. Portrét kapely norského houslisty připravila a uvádí Lucie Hradilová.



Sobota 23:15 – 24:00

Furiant. Film Ondřeje Hudečka o Ladislavu Stroupežnickém dobývá festivaly. Sundance, Toronto ...Režisér bude hostem Pavla Sladkého v rámci série o mladých českých filmařích.



Neděle 23:15 – 24:00

Hostem Honzy Dědka bude držitelka Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2015 Barbora Kleinhamplová.



V loňském roce absolvovala Akademii výtvarných umění, letos ji mezinárodní porota zvolila z pětice výtvarníků mladších pětatřiceti let laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2015. Mezinárodní porotu zaujala jak svou výstavou digitalizovaných vnitřností, jež tvoří jedno virtuální tělo, tak videem z lekce jógy smíchu. "Hledala jsem způsob, jak mluvit o prekarizované společnosti a věcech, které k ní patří - úzkost, strachy, vyhrocené emoce a virtuální prostředí, ve kterém se pohybujeme skoro víc než v realitě. Přirozeně se objevilo téma těla, potažmo virtuálního těla, ve spojení s určitým afektem a terapií, která se rovněž stala součástí našeho světa," říká na adresu svých vítězných prací Barbora Kleinhamplová, která je dnes považovaná za přední představitelku nejmladší generace českých umělců.

Spustit audio