Přišli jsme a viděli: operace se nezdařila

11. září 2009

Dvě nové české filmové komedie se možná strefily do času odlehčených letních nálad, ale s metou kvality se minuly. UVNITŘ TRAILERY K FILMŮM!

Snímek Veni, vidi, vici Pavla Göbla a Jiřího Chlumského má i prázdninové téma - odehrává se většinou na golfovém hřišti a zápletka s létem úzce souvisí. Divák ovšem získá jen pár pouček o pravidlech golfu a příjemný dojem z výkonů Boba Klepla a Václava Postráneckého. Víc už nic. Leda záplavu reklamních záběrů na zboží a loga firem, které výtvor sponzorovaly. Jako romantická love story film neobstojí a na mravoličnou pohádku je prvoplánově přízemní. Přitom tvůrci disponovali mladými pohlednými protagonisty a zpočátku vypadají nadějně i náznaky ironie mířící tu na výrobní praktiky píár agentur a bulvárních médií, jindy na rauty bohatých. Ze stavby děje, postav i dialogů však čiší umělost a krotký příběh s rádoby ušlechtilým a nepravděpodobně motivovaným výchovným posláním dost nudí; což by u veselohry věru neměl.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), SPI International

Veni, vidi, vici komedie / romantický, Česko, 2009, 95 min

Námět: Marek Šmíd, scénář: Radan Dolejš, Jan Rokůsek, režie: Pavel Göbl, Jiří Chlumský, dramaturg: Radek John, kamera: Tomáš Juříček

Hrají: Filip Tomsa, Sandra Nováková, Jitka Kocurová, Václav Postránecký, Bohumil Klepl, Anna Šišková, Eva Ujfaluši, Jana Doleželová, Iveta Dušková, Jaromír Nosek, Petr Vojnar, Petr Vágner, Marek Vašut, Karel Gott, Roman Skamene, Zdeněk Mahdal, Tomáš Klus, Petr Novotný

Případ Operace Dunaj, kterou v česko-polské koprodukci natočil Jacek Glomb, je o poznání závažnější, neboť jde o trestuhodně zahozenou příležitost. A ta se hůř odpouští. Jistě, vytvořit komedii na vážné téma, ať už válečné, či - jako v tomto případě - okupační není snadné, ale autoři se do ní pustili dobrovolně, nic je neomlouvá. Na počátku byl slušný námět na zápletku: ve dnech okupace Československa vojsky pěti států Varšavské smlouvy v srpnu 1968 zabloudí na našem území polský tank. A naboří se do vesnické hospody se štamgasty. Lidé, oprávněně rozhořčeni samotným faktem okupace, zprvu nechtějí s polskými vojáčky nic mít, postupně ale zjihnou. Jak jinak: jsme jedné krve ty i já... Slaboduché charaktery na české i polské straně neunesou vážně míněný etos, tím méně komediální nadsázku (počínaje robustní erotomankou v polské posádce, přes tankisty, až k hospodské na české straně). Toporné dialogy doprovázejí pozoruhodně diletantské výkony herců známých tváří a zvučných jmen. Eva Holubová, Rudolf Hrušínský, Jiří Menzel i Jaroslav Dušek jako by byli ve vleku slabého scénáře. A režisér je nezvládl.

Operace Dunaj

Související odkazy: ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Operace Dunaj (Operation Danube) tragikomedie, ČR / Polsko, 2009, 104 min

Scénář: Jacek Konradcki, Robert Urbanski, režie: Jacek Glomb, kamera: Jacek Petrycki, architekt: Milan Býček

Hrají: Zbigniew Zamachowski, Maciej Stuhr, Jiří Menzel, Martha Issová, Jan Budař, Bolek Polívka, Vojtěch Dyk, Jaroslav Dušek, Eva Holubová, Monika Zoubková, Rudolf Hrušínský ml.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.