Přijďte si poslechnout to nejlepší ze Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera

17. září 2019

Premiérový koncert nejzajímavějších děl přihlášených do Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový orchestr je opět zde. Letošní ročník otevřel prostor inovativním i klasickým přístupům autorů bez rozdílu věku. Český rozhlas Vltava zve všechny posluchače na vyhlašovací večer s big bandem Concept Art Orchestra pod vedením Štěpánky Balcarové, kterým vás provede David Brada.

23. 9. 2019 v 19:00 - Finálový koncert
Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera
o nejlepší kompozice pro jazzový orchestr

Karlínské Studio A Českého rozhlasu v Praze
Hybešova 10, 186 72 Praha 8 – Karlín
Poblíž zastávek MHD Urxova a Invalidovna

Vstup zdarma

První místo v soutěži obdržela skladba Under the Wheather basisty Jana Kusovského. O dvě druhá místa se dělí suita s názvem Česko-americký sen pianisty Jiřího Levíčka s kompozicí Apple and Chilli pozounisty a bubeníka Zdeňka Boreckého. Čestná uznání obdrželi Bharata Rajnošek a Robert Štolba. Tři v úvodu zmíněné skladby budou na koncertu provedeny. Český rozhlas Vltava je zároveň natočí, odvysílá a umístí na svůj web.

Skladatelská soutěž se letos koná již počtvrté ve spolupráci stanice Český rozhlas Vltava a Concept Art Orchestra. Jméno Karla Krautgartnera je spjato především s prvním desetiletím existence Jazzového orchestru Československého rozhlasu coby jeho zakladatelem a uměleckým vedoucím (od roku 1961).

Concept Art Orchestra vznikl z iniciativy Českého rozhlasu Vltava a Polského institutu v roce 2010, v období početného zastoupení českých studentů na Hudební akademii v polských Katowicích. První dvě alba CAO vyšla pod vedením amerického skladatele a dirigenta Eda Partyky, který později předal umělecké vedení Štěpánce Balcarové, od jejíhož vstupu se datují největší umělecké úspěchy souboru.

V pořadu Jazz notes Jiřího Starého nabízíme několik oceněných kompozic minulých ročníků a rozhovor s ústřední osobností soutěže a vedoucí Concept Art Orchestra, Štěpánkou Balcarovou. Její profesionální sepjetí s polskou scénou od dob Concept Art Orchestra Katowice se projevilo i přeřeknutím v samotném úvodu interview, kde Štěpánka Balcarová Jiřího Starého nevítá, ale zdraví v česko-polštině.

Porota:
Guillermo Klein (předseda poroty)
Argentinský skladatel, klavírista a lídr Guillermo Klein spolupracující s osobnostmi jako Aaron Goldberg, Jeff Ballard, Miguel Zenón, Chris Cheek a další.

Jan Hála
Hudebník, vydavatel, pedagog a hudební publicista stanice Český rozhlas Vltava, který se specializuje na jazzové orchestry.

Štěpánka Balcarová
Trumpetistka, skladatelka, pedagožka, umělecká vedoucí Concept Art Orchestra, členka Inner Spaces a dalších špičkových hudebních těles.

Luboš Soukup
Saxofonista a skladatel žijící v Dánsku, kde obdržel ocenění Objev roku. S jeho kvartetem pravidelně hostuje jeden z nejžádanějších hudebníků světa, beninsko-americký zpívající kytarista Lionel Loueke.

Spustit audio

Související