Při práci ve dvojici je nejdůležitější humor, říkají výtvarníci David Böhm a Jiří Franta

11. září 2018

Jedenáct uměleckých tandemů se představuje na výstavě Dvě hlavy, čtyři ruce v nové kulturní zóně 8smička v Humpolci. Vernisáž proběhne ve středu 12. září.

Co mají společného světově známí sochaři Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, konceptuální fotografové Lukáš Jasanský a Martin Polák nebo mladá dvojice Jarmila Mitríková a David Demjanovič, která interpretuje slovenský folklór? Tvoří spolu a pod výsledné dílo se také společně podepisují.

Dvojice, kam se podíváš

Jedenáct takových dvojic vybrala kurátorka Emma Hanzlíková na v pořadí druhou výstavu kulturní zóny 8smička v Humpolci. Jmenuje se tak trochu pohádkově - Dvě hlavy, čtyři ruce a její architektonické zpracování dostala na starost další autorská dvojice, ilustrátoři a výtvarníci David Böhm a Jiří Franta. Všichni tři byli hosty vltavského ArtCafé. „Pro výstavu jsme vyrobili kovový objekt. Když ho bude člověk obcházet, uvidí dvě kresby, dvě zapasované hlavy v prostoru. Budou se různě sčítat a odečítat podle toho, jak se zrovna pohybuje,“ vysvětluje David Böhm, jenž se svým parťákem zabodoval například s knihou Průvodce neklidným územím o výtvarném umění 20. století. V soutěži Czech Grand Design s ní získali druhé místo v kategorii Ilustrátor roku.

Téma tvůrčích dvojic se znovu vrací

S nápadem na tandemovou výstavu přišla Emma Hanzlíková zhruba před dvěma lety, když viděla fotografii malířských sester Květy a Jitky Válových. Výstavu jí do fyzické podoby pomohl dotáhnout, jak sama říká, duch doby. „Téma dvojic se opět vrací, v Centre Pompidou v Métách měli nedávno výstavu pojmenovanou Modern Couples, která byla věnovaná právě kreativním manželským dvojicím,“ vysvětluje s tím, že v kontextu evropského umění se práce v duu častěji objevuje až od začátku 20. století s příchodem avantgardy.

Při výběru nám záleželo i na délce spolupráce jednotlivých dvojic. Chtěli jsme, aby výsledkem bylo jedno společné dílo.
Emma Hanzlíková

Plakát k výstavě Dvě hlavy, čtyři ruce: Tvorba autorských dvojic Probíhá od 13. 09. do 13. 01. 2019

Při bližší rešerši ovšem přicházela Emma Hanzlíková na to, že například slavná surrealistická dvojka Jindřich Štyrský – Toyen spolu sice sdílela lásku k výtvarnu, umělecky se ale každý vyjadřoval sám za sebe. „A to se do koncepce výstavy nehodilo,” dodává kurátorka, která v 8smičce ve dvojici úzce spolupracuje s ředitelkou Marcelou Strakovou a k přípravě výstav většinou zve další kurátory. Konkrétně při přípravě výstavy Dvě hlavy, čtyři ruce jí ale druhá kurátorská hlava a pár rukou navíc chyběly.

Nápady, které nás nepřestávají udivovat

Otazníky a vykřičníky Jiřího Franty a Davida Böhma

03580441.jpeg

Jednu ze svých výstav pojmenovali pouze interpunkčními znaménky -?! Oba umělci tím chtěli poukázat na soudobou zaplavenost informacemi, kvůli níž se současné umění z velké části redukuje pouze na umění zaujmout. To však zdaleka neplatí o jejich vlastní tvorbě, která dokáže zaujmout v celém svém širokém spektru, aniž by postrádala patřičnou hloubku.

Od roku 2006, kdy se potkali na pražské Akademii výtvarných umění, sdílejí své nápady ilustrátoři, autoři komiksů či instalací Jiří Böhm a David Franta. Kromě Průvodce neklidným územím ilustrovali například další úspěšné knihy Proč obrazy nepotřebují názvy nebo Jak se dělá galerie, spolu připravili také nedávné výstavy – bratislavskou Nikdo se nebude smát a berlínskou výstavu nazvanou Cizinec. Aniž by se domluvili, oba o nich mluví jako o důležitých projektech posledních let. A shodují se také na tom, že pro práci ve dvojici je nejzásadnější humor. „Už od školy je to naše tmelící pojítko. Nutné pojítko, když spolu trávíme tolik času v ateliéru,“ konstatuje Jiří Franta. Na druhém místě pak jmenuje možnost mluvit spolu nonstop o umění, aniž by tím unavovali kohokoliv dalšího. David Böhm pak dodává, že důležitá je i vzájemná korekce a diskuse, bez které se společná práce neobejde. „A kolikrát je výsledná verze jiná než původní nápad.“

Je to neustálé srovnávání a hledání lepších variant a nakonec vzniknou věci, které bych sám nedokázal vymyslet. To mě nepřestává fascinovat.
David Böhm

Mezi oblíbené autorské dvojice hostů ArtCafé patří například britské synthpopové duo Pet Shop Boys nebo švýcarští sochaři a konceptuální výtvarníci Peter Fischli a David Weiss, kteří často a rádi pracovali s nadsázkou. „Podvratné“ fotky nejrůznějších slavných párů, například medvědů z animovaných příběhů Potkali se u Kolína nebo hráčů kolové, bratří Pospíšilů, se objeví i jako bonus v katalogu k výstavě. Přečteme si v něm i příběhy seznámení jednotlivých párů. Třeba pionýr zvukových instalací Woody Vašulka z Brna se se svou islandskou ženou Steinou seznámil tak, že jí pomohl opravit porouchaný moped.

Dvě hlavy, čtyři ruce: Tvorba autorských dvojic
8smička
Kamarytova 97, Humpolec

12. 9. 2018 - vernisáž výstavy
Výstava bude probíhat od 13. 9. 2018 do 13. 1. 2019.

Poslechněte si celé ArtCafé s kulturními tipy a pozvánkou na berlínskou výstavu Wima Wenderse a s hudbou podle výběru Zdeňka Přidala:

Spustit audio

Související