Předávat si zkušenosti a získávat jiný náhled na svět. To je způsob, jak se na cestách „odvinit“, říká Dan Bárta o svém podcastu Nevinnosti světa

18. únor 2021

Venezuela, Kostarika, Indie nebo Čína – to jsou země, o kterých ve vltavském podcastu Nevinnosti světa vypráví hudebník a také expert na vážky Dan Bárta. S Ondřejem Cihlářem ve Vizitce mluvil i o tom, jak vnímá svou uhlíkovou stopu, proč se z cest jen málokdy těší domů, jak vnímá na cestách mezilidskou komunikaci a kdy má čas pořádně objevovat novou hudbu. Dva takové nálezy zazněly i ve Vizitce.

Čtěte také

Poprvé se Dan Bárta vydal na výpravu „do světa“ v roce 1996. Na ostrově Siberut v jihovýchodní Asii chodil šestnáct dní od vesnice k vesnici, a protože se tam mohl pohybovat jen podél vody, začal náhodně fotit všudypřítomné vážky. Fotky nestály za nic, a tak se Bárta po příletu domů rozhodl, že na sobě v tomto směru zapracuje. O vážkách si začal číst, spojil se s biologem a ekologem Alešem Dolným, o jeho fotky a poznatky začal být zájem – a skončilo to studiem na vysoké škole. Dan Bárta s děkanskou pochvalou absolvoval v roce 2019 na Ostravské univerzitě obor aplikovaná ekologie s prací na téma Vážky (Odonata) Guyanského amazonského parku ve Francouzské Guyaně.

Ostatně právě tam by se okamžitě vydal, kdyby mu to aktuální pandemická situace dovolila: s kolegou Dolným by rád dokončil rozdělaný výzkum. Týkal by se samozřejmě vážek, hmyzu se „strašně dobře povedeným konstrukčním řešením“, které přežilo 250 milionů let.

Jak bílý bohatý muž potkal starousedlíka

Se ženou by pak rád odjel na indonéský ostrov Celebes, ovšem ani tenhle výlet není reálný – a tak Dan Bárta ve Vizitce detailně mluvil hlavně o náplni pětidílného povídkového podcastu , který se na Vltavě vysílá od 18. února.

Nevinnosti světa, fotografie z cest Dana Bárty

Posluchačům tu za zvuků hudby od Filipa Jelínka, spoluhráče z kapely Illustratosphere, vypráví střípky ze svých cest do Venezuely, Kostariky nebo do jižní Indie. Podcast se jmenuje Nevinnosti světa, přičemž „odviněním“ Bárta míní férový a otevřený přístup obou stran v komunikaci – jeho jako cestovatele, bílého, bohatého muže, a pohostinného, avšak někdy možná trochu nevypočitatelného místního obyvatele. „Pokud k sobě tito lidé přistoupí tak, že jeden od druhého získává o něco větší rozhled o světě a zkušenost, ke které by se jinak nedostal, odviňuje je to.“ Bárta si na cestách nepíše deníky, jeho příběhy tak stojí na vzpomínkách na situace, v nichž se cítil být aktérem i pozorovatelem a ke kterým se i proto v duchu často vrací.

Spustit audio