Před osudem neutečeme. Film Na krátko se snaží apelovat na mezilidské vztahy

12. červen 2018

V kinech běží nový film režiséra Jakuba Šmída Na krátko. Vznikl podle stejnojmenné povídky Petry Soukupové z knihy Zmizet, za kterou v roce 2010 obdržela cenu Magnesia Litera.

Film Na krátko vypráví příběh neúplné rodiny, v jehož středu stojí lehce asociální chlapec Jakub, který žije v domnění, že jeho otec se odstěhoval do Švédska. Matka, kterou ve filmu ztvárnila herečka Petra Špalková, se ho snaží před pravdou uchránit. Jeho otec totiž o něj nikdy nejevil zájem.

Nešlo mi o divácky úspěšný film, říká režisér

Pavel až obsesivně rád stříhá rád nůžkami, prakticky cokoli, nejradši však papírové modely lodí. Zatímco si filmoví kritici a odborná veřejnost lámou hlavu nad tím, do jaké škatulky film zařadit, jestli mezi sociální dramata, nebo mezi dětské filmy, režisér to vidí takto: „Našim cílem nebylo natočit divácky úspěšný film, protože jsem měl pocit, že bychom museli ustoupit ze spousty uměleckých aspektů. Snažil jsem se vytvořit něco jako rodinné drama, nebo drama s dětským hrdinou. Sociální prostředí je ve filmu kulisou, ale nemá kritizovat nic jako pracovní podmínky, či sociální péči u nás. Spíše bych řekl, že je to soukromé drama, které má apelovat na mezilidské vztahy. Na to, jak se k sobě chovat a jak vychovávat děti, když už si je pořídíme,” říká Šmíd.

Snímek Na krátko se cíleně odklonil od dějové linie původní povídky

Na krátko napsala Petra Soukupová jako filmový scénář, když končila na FAMU scenáristiku, nebyl ale zrealizován. Autorka pak příběh přepracovala do povídky, která vyšla v její oceňované knize Zmizet, a do třetice ho znovu přetvořila do filmového scénáře. Finální scénář, na jehož základě je Šmíd snímek natočil, se liší podle slov režiséra v tom, že se odklonili od dějové linie.  Hlavní hrdina příběhu je dokonce ve filmu přejmenován, z povídkového Vojty vznikl Jakub. “Nejzásadněji se liší v tom, že povídka je psaná z perspektivy všech postav, což jsme věděli, že by ve filmu úplně nefungovalo, tak jsme se rozhodli, že do středu umístíme právě Jakuba. Takže příběh je vyprávěn z jeho úhlu pohledu, to byl náš adaptační klíč. Rozhodnutí přejmenovat hlavní postavu na Jakuba bylo rozhodnutí Petry Soukupové, takže jsem jí do toho nekecal,” prozradil režisér v ArtCafé.

Letitá lež se člověku vždy vymstí, myslí si herečka

„Příběh je silný v tom, jak se ta letitá lež člověku vymstí, jak před osudem člověk neuteče. I když se všemožně snaží chránit své dítě před krutou pravou, že jeho otec o něj nejeví zájem, ta lež stejně celou rodinu doběhne. Dítě se to dozví a zlobí se, že mu to maminka celý život tajila, je tam veliká deziluze a ztráta důvěry,” svěřuje se Petra Špalková, proč ji příběh Na krátko přijde zajímavý a silný.

Chlapce Jakuba ve snímku hraje mladinký Jindra Skokan, v době natáčení mu bylo třináct let. Některé scény byly herecky poměrně náročné. „Práce s neherci je jiná a s dětmi zvlášť, protože oni postavu nevytvářejí, jako to dělají dospělí profesionální herci. Děti je potřeba správnými psychologickými kroky dostat k tomu, aby dělaly, co vyžaduje natáčení. Musí se využívat jejich přirozenost a nemá smysl snažit se je předělávat. Jindra to ale zvládl velmi dobře a má můj velký obdiv,” popisuje svůj přístup práce s Jindrou Skokanem režisér.

Kyšperský z Květů zbožňoval Na Krátko už jako povídku

Čtěte takéSpát ve zkušebně a živit se sáčkovými polévkami. Kyšperský napsal dějiny Květů

Jakub Šmíd si za kameru pozval svého letitého kolegu Vidua Gunaratnua, se kterým ho spojuje přátelství už od dob studií na FAMU. Šmíd ve vysílání prozradil, že vlastně ani s žádným jiným kameramanem nespolupracoval. Tentokrát se rozhodli pro realističtější vizuál. „Vzdali jsme se veškerých technických vymožeností a Vidu celý film natočil z ruky.” Šmíd si pochvaloval také spolupráci s kapelou Květy, která pro Na krátko složila hudbu. „S Martinem Kyšperským jsem se poznal náhodou, a tak jsme se obecně bavili, co máme rádi za hudbu ve filmech. Řekl jsem mu, že připravuju Na krátko a on, že tu povídku úplně zbožňuje, byl dokonce schopen citovat pasáže,” říká Jakub Šmíd. Kdo k filmu udělá hudbu, pak bylo úplně jasné.

Co dalšího herečka a režisér prozradili o filmu a natáčení? Poslechněte si celé ArtCafé včetně hudebních ukázat od kapel, které brzy vystoupí na festivalu Metronome a které do vysílání vybral Martin Starý.

Spustit audio

Související