Pražské jaro na Vltavě: Sedm přímých přenosů, rozhovory a recenze

10. květen 2018

Český rozhlas je partnerem mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro od prvního ročníku v roce 1946. I letos vám zprostředkujeme výběr z koncertů našeho nejvýznamnějšího festivalu.

Přímý přenos závěrečného koncertu z Obecního domu

Vysíláme 3. června ve 20:00.
Sólista Jan Vacík (tenor)
Zpívá Slovenský filharmonický sbor, sbormistr Jozef Chabroň
Hraje Slovenská filharmonie, řídí James Judd
Zdeněk Fibich: Komenský. Slavnostní předehra op. 34
Eugen Suchoň: Žalm zeme podkarpatskej op. 12
Leoš Janáček: Sinfonietta
Uvádí Eva Hazdrová-Kopecká.

Poslechněte si záznamy z druhého kola soutěže v oboru violoncello, které proběhlo 11. května v Sále Martinů Hudební a taneční fakulty AMU.

SOUTĚŽÍCÍ:
Petr Václav
Sosnowska Zuzanna
Hagen Julia
You Jee-In
Jeong Woochan
Martins Gabriel
Bruns Konstantin
Park Gunwoo
Shadrin Oleksiy
Szabó Laura
Kim Daeyoun
Wang Guillaume

Poslechněte si záznamy z druhého kola soutěže v oboru lesní roh, které proběhlo 12. května v Národním domě na Vinohradech.

SOUTĚŽÍCÍ
Alban Beunache
Paweł Cal
Alexandre Collard
Cristiana Custodio
Gabriel Dambricourt
Luís Duarte Dias Moreira
Ben Goldscheider
Eirik Baardsen Haaland
Anaís María Romero Blánquez
Hana Sapáková
Milena Viotti
Yun Zeng

V pondělí 7. května dostal v pořadu Reflexe: Hudba! prostor dirigent Tomáš Netopil. Redaktor Jindřich Bálek jej navštívil v jeho současném působišti v Essenu. Netopil, jeden z hlavních hostujících dirigentů České filharmonie s tímto orchestrem dirigoval Mou vlast na zahajovacích koncertech 12. a 13. května.

Přímé přenosy ve vysílání stanice Vltava

12. 5. 20h Zahajovací koncert Pražského jara 2018
13. 5. 16 a 20h Finále soutěže violoncello
14. 5. 20h FOK, Tomáš Brauner
17. 5. 20h Monteverdi Choir, English Baroque Soloists, J. E. Gardiner
22. 5. 20h Tohalle Curych, Lionel Bringuier. L. O. Andsnes
27. 5. 20h SOČR, Christian Arming
3. 6. 20h Závěrečný koncert

Ani letos nevynecháme soutěž Pražského jara, jejíž jubilejní 70. ročník se koná v oborech violoncello a lesní roh. Kategorie jsou silně obsazené českými účastníky, takže se můžeme těšit na napínavé klání. Nabízíme záznamy vybraných výkonů z druhých kol. Z důvodu časové kolize vysíláme finále v oboru lesní roh na stanici D-dur.

Nejúspěšnějším minulým i současným účastníkům soutěže byla na Vltavě věnována všechna nedělní dopolední Concertina od 13. května do 3. června.

V pondělí 14. května proběhl koncert k 70. výročí založení státu Izrael. Tomuto tématu je na Vltavě věnován Izraelský týden. V rámci něj uvedeme přímý přenos koncertu z Obecního domu, kde bude Tomáš Brauner dirigovat orchestr FOK ve skladbách Arnolda Schönberga, Leonarda Bernsteina a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Ve čtvrtek 17. května proběhla mimořádná událost: hostování souboru Monteverdi Choir a English Baroque Soloists s jejich zakladatelem a uměleckým vedoucím Johnem Eliotem Gardinerem.

Tvůrčí boom na Pražském jaru

Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Marko Ivanović

Lukáš Sommer, Luboš Mrkvička, Jiří Gemrot, Marko Ivanovič - to jsou někteří skladatelé, kteří zkomponovali skladby pro letošní Pražské jaro. Čím na tuto výzvu odpověděli, jak se na provedení před mezinárodním publikem těší, co jim taková zakázka může přinést? To je téma tohoto dílu Reflexí.

Dalším koncertem, který slibuje velký zážitek, bude 22. května hostování orchestru Tonhalle Curych s dirigentem Lionelem Bringuierem a sólistou Leifem Ovem Andsnesem. Tento pianista přednese u nás velmi málo uváděný klavírní koncert Benjamina Brittena.

V neděli budeme v přímém přenosu svědky provedení Dvořákovy kantáty Svatební košile. Symfonický orchestr Českého rozhlasu bude dirigovat Christian Arming a jako sólisté se představí Eva Hornyáková, Adam Plachetka a Richard Samek. Vltavští posluchači nepřijdou ani o závěrečný koncert 3. června, který letos přinese česko-slovenský program v podání Slovenské filharmonie řízené Jamesem Juddem.

Ve vysílání budeme reflektovat skladby soudobých českých autorů, kterých je v programu hned několik: Marko Ivanovic, Michal Nejtek, Jiří Gemrot, Luboš Mrkvička, Ondřej Adámek. Natáčíme také významné soubory komorní (Smetanovo trio, Martinů Voices) a soudobé hudby (Prague Modern, Klangforum Wien). Ze záznamu nabídneme rovněž koncert SOČRu z 19. května a Budapest Festival Orchestra z 24. května.

V záznamu přineseme to nejzajímavější z konference na téma Společnost a hudba ve vývoji českého a slovenského národa v letech 1918–2018, kterou letos Pražské jaro iniciovalo a zaštítilo.

Sledujte ranní Mozaiku, webové stránky a Facebook Vltavy. Budeme Vám denně přinášet informace o festivalovém dění.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.