Pravá paella z Valencie

3. prosinec 2009

Katalánské město Manresa každoročně v listopadu ožije na tři dny hudbou a vše se rázem změní. Rytmus každodenních činností nahradí rytmy zcela jiné, sjíždějí se sem hudebníci z celého Středozemí. Ale Fira Mediterranea - jak se tento festival-veletrh oficiálně jmenuje, nenabízí jen hudbu, ale i pouliční umění a divadlo, či pouliční kulinářské umění.

Na jindy tichém náměstí Plaça Gisbert je nebývale rušno, pod pódiem vidíme dvě obrovské dvoumetrové pánve, v nichž se vaří paella, rýžový pokrm oblíbený v celém Španělsku. "Tohle je paella dle klasického receptu z Valencie, není tedy z ryb, ale z králíka a kuřete," vysvětluje performer-šéfkuchař. "Důležité také je, že se vaří na ohni ze dřeva, aromatický kouř dotváří chuť jídla. Doporučuje se pomerančovník, mandlovník, jehličnaté stromy." Když je paella hotová, pánve se chopí šest mužů a žen a odnášejí ji přes ulici do odsvěceného kostela, kde program pokračuje: v téhle chvíli se už pokrm jmenuje Santa Paella, a je servírován více než stočlennému publiku.

Vedle kuchařských tajemství přináší reportáž Petra Dorůžky z Manresy i u nás dosud neznámou hudbu z Barcelony, Valencie a Katalánska: budou to Mara Aranda, Pep Botifarra, Miguel Poveda i Orquestra Arab De Barcelona.

Více v pondělní Čajovně, Český rozhlas 3 - Vltava, 7.12. 2009, 19.00. Pouliční hudba z Valencie

Spustit audio