Praha si zaslouží velký filmový festival, říká programová ředitelka Febiofestu

15. březen 2018

Dnes v Praze začíná 25. ročník mezinárodního filmového festivalu Febiofest. Své si na něm najdou cinefilové i ti, co se chtějí jenom pobavit.

„Praha si zaslouží velký filmový festival, podobný jako mají například Rotterdam nebo Vídeň,“ říká programová ředitelka Febiofestu Anna Kopecká. Je to podle ní festival, který Pražanům a lidem v dalších 17 městech v České republice nabízí nejen to nejlepší, co vzniklo v oblasti filmové produkce za poslední rok, ale také promítá starší filmy významných tvůrců. Je určen jak divákům, kteří mají náladu zhlédnout temný severský thriller, tak těm, kteří od kina nechtějí nic víc než si odpočinout nebo se pobavit.

Lidová soutěž nových evropských filmů

Soutěžní sekcí festivalu je Nová Evropa, která představuje první nebo druhé filmy nastupujících režisérů. O vítězném filmu rozhodne „lidová“ porota, kterou tvoří 33 filmových fanoušků a fanynek různého věku, vzdělání a profesí. Letos se soutěžním výběrem výrazně prolíná téma rodiny a jedním z nejzajímavějších snímků je podle Anny Kopecké islandsko-dánský film Zimní bratři, který se odehrává v apokalyptickém prostředí vápencových dolů.

„Režisér Hlynur Pálmason je zároveň audiovizuální umělec, který vytváří různé sochy nebo instalace. Film spolu se svou kameramankou a hudebním skladatelem připravovali přímo v samotných dolech, proto je tak formálně i obsahově výjimečný. O to víc mne těší, že půjde i do české distribuce,“ popisuje Kopecká.

Programová sekce Central Park je divácky nejvstřícnější

Zatímco v soutěžní sekci může divák najít náročnější umělecké snímky, v sekci Central Park se podle programové ředitelky vizuální, obsahové nebo žánrové extrémy téměř neobjevují. „Jsou tam velice často distribuční předpremiéry, historické filmy nebo české filmy, které zajímají hodně diváků. Je to taková nejvstřícnější sekce, kam se nemusíte bát jít se svojí babičkou nebo kamarádem, i když si vždycky nemusíte sednout v otázce vkusu.“

Dramaturgyně sekce Queer Now Jana Čížkovská v sekci Central Park doporučuje film o rodičovství a transidentitě Lola Pater, v němž otce, který prošel změnou pohlaví, ztvárnila francouzská diva Fanny Ardant. „Je to především krásný snímek o sbližování dvou velmi odlišných lidí, které od sebe nedělí pouze 25 let, ale také velice specifická zkušenost vztahu otce a syna. Syn musí najít cestu ke svému otci a zároveň otec – Lola – musí zpátky přijmout svou rodičovskou roli,“ říká Čížkovská.

To nejlepší z loňské nabídky filmů s LGBT tematikou

V sekci Queer Now uvidí diváci kromě 10 vybraných snímků také některé díly z televizního seriálu o dekriminalizaci homosexuality ve Velké Británii Queers, který osobně uvede režisér a herec Mark Gatiss. Dalším z tipů Jany Čížkovské v této sekci je kromě nejdiskutovanějšího filmu poslední doby Dej mi své jméno od Lucy Guadagnina také poslední snímek od čerstvého držitele Oscara za neanglicky mluvený film. Zatímco v oscarové Fantastické ženě se Sebastián Leli věnoval krutosti a diskriminaci, kterým čelí transgender lidé, ve svém nejnovějším filmu Neposlušnost adaptoval kontroverzní autobiografický román, v němž autorka popisuje návrat do ortodoxní židovské komunity, z níž kdysi utekla. „U zrodu projektu stála Rachel Weisz, která v něm hraje hlavní roli fotografky Ronit. O filmu se po premiéře v Torontu hodně psalo, neboť jde o silné autorské zpracování příběhu, kterému dominují ženské hrdinky, a mimo jiné obsahuje krásně natočenou šestiminutovou milostnou scénu mezi Rachel Weisz a Rachel McAdams,“ dodává dramaturgyně.

Na Febiofest přijedou také herečka Catherine Deneuve a režiséři Leos Carax a Arnaud Desplechin. Všichni zde dostanou cenu Kristián a oba režiséři budou mít také v kině Národního filmového archivu Ponrepo svoji Masterclass.

Masterclass Arnauda Desplechina:
PO 19. 3. 2018 19:30 v kině Ponrepo

Masterclass Leose Caraxa:
ČT 22. 3. 2018 15:30 v kině Ponrepo

Celý záznam pořadu včetně hudby podle výběru Petra Dorůžky si můžete poslechnout zde:

autor: Tomáš Pivoda
Spustit audio

Související