Pouštní blues v ženském vydání

12. únor 2010

I když poušť je synonymem pustiny, bylo by omylem tvrdit, že Sahara je prázdné území bez života a kultury. Podobně jako jsou oceány křižovány námořními cestami, Saharu od antiky protínaly stezky karavan, které spojovaly země na jejích okrajích.

Roli saharských obchodníků i vůdců karavan zastávali především Tuaregové, etnikum které v Severní Africe žilo ještě před arabskou invazí. Jejich úsečnou, ale o to expresivnější hudbu ve světě zpopularizovala skupina Tinariwen, spojovaná s hudebním novotvarem zvaným "pouštní blues". V kulturním i společenském životě Tuaregů ale vedou ženy, a ty mají převahu i v sestavě Tartit, která vystoupí ve středu 17. února v pražské Akropoli a ve čtvrtek 18. února na trutnovském festivalu Jazzinec. Spolu s dalšími skupinami ze Sahary uslyšíte Tartit v pondělní Čajovně Petra Dorůžky 15. února.

Tartit v Akropoli

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.