Poruchy spánku a obezita

7. listopad 2014

Včasná diagnostika poruch spánku a bdění, výzkum jejich dopadu na zdravotní stav, souvislost nadměrné denní spavosti a obezity. To jsou hlavní témata právě kongresu spánkové medicíny, který se právě schází v Praze.

Neurofyziologický výzkum spánku i epidemiologické studie zřetelně ukazují, že dostatečně dlouhý a kvalitní noční spánek významně ovlivňuje zdravotní stav člověka – příznivě působí na řadu metabolických pochodů a imunitní systém, naopak nedostatek či zkrácení spánku je rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních nemocí, metabolického syndromu, duševních poruch, kognitivních funkcí i řady dalších změn.

Poruchami spánku přitom trpí značná část lidí, ve starším věku až polovina. Nejčastěji je sužuje přechodná i chronická nespavost nebo naopak nadměrná spavost čili hypersomnie, ale také narkolepsie, noční můry, děsy a náměsíčnost, poruchy dýchání ve spánku – zejména tzv. spánková apnoe.

A právě souvislost spánkové apnoe, obezity a diabetu neboli cukrovky je jedním z důležitých témat vědeckého výzkumu – a také XVI. Českého a XI. Česko-Slovenského kongresu spánkové medicíny, který se v listopadu 2014 koná v Praze.

autor: Jana Olivová
Spustit audio